Tema EU: Tjeckien

Första mellaneuropeiska land till granskning blir Tjeckien. Landet som fostrat mången framgångsrik ishockey- och fotbollsspelare har ungefär lika stor åkerareal som Sverige. Den främsta exportprodukten är bilar, men även en hel del jordbruksrelaterade produkter tas fram i landet, och man har en mycket stolt och traditionsrik ölkultur.

Det tjeckiska jordbruket är liksom många andra i det forna sovjetblocket fortfarande väldigt arbetsintensivt jämför med de skandinaviska länderna. Mer än dubbla det svenska antalet årsarbetstider lades ned på de tjeckiska jordbruksföretagen år 2007, trots att dessa till antalet inte uppgår till fler än 54 % av antalet jordbruksföretag i Sverige. Jordbrukssektorn svarade för 6,4 % av den totala sysselsättningen och det är en majoritet män som jobbar inom sektorn (76 %).

Den dominerande grödan på de tjeckiska åkrarna är vetet som år 2010 odlades på över 800 000 hektar. Utöver detta har man även i viss odling av majs som märks lite extra. Det kommer kanske inte som någon överraskning att en av de vanligare ingredienserna i öl är just vete. När det gäller animalieproduktionen är denna inte särskilt utmärkande för landet. Det låga antalet jordbruksföretag stod visserligen för ett större antal husdjursenheter men det är väl främst antalet getter och höns som märks mest i jämförelse med Sverige. När det gäller fjäderfäna är den produktionen uppdelad mellan större industriell produktion och de som endast har några höns på gården, alltså mer lågintensiv produktion. Detta återspeglas i att den totala produktionen av ägg är ganska liten sett till antalet höns, 122 000 ton, ca 18 % mer än här i Sverige.

Dags då att återgå till att tala om ölet, som väl är den stoltaste av de tjeckiska exportprodukterna inom livsmedelsområdet. Öl är världens tredje största dryck, efter vatten och te. I just Tjeckien produceras en lång rad olika öler, där märken som Pilsner Urquell, Staropramen, Gambrinus, Primator och Budvar är välkända. En sökning hos Systembolaget ger att de erbjuder över 50 olika öler från Tjeckien. Ölproduktionen ger avtryck i den stora produktionen av vete, totalskörden 2010 var 4 162 miljoner kg, knappt dubbelt så mycket som den svenska. Redan under 1100-talet tror man att bryggeriverksamhet fanns i det som nu heter Tjeckien, främst då i områdena Böhmen, Mähren och Silesien. I äldre tider var landet främst känt för sitt ljusa veteöl ” světlé pivo” (pivo betyder öl på tjeckiska). Stora ölstäder är Budweis, Plzen och Prag. Just i Plzen grundades år 1842 det idag världskända Pilsner Urquell som då var världens första så kallade pilsner. Denna typ av ljust, underjäst och förhållandevis beskt lageröl är idag det vanligaste ölet även i det stora öllandet Tyskland och är även ursprunget till alla ljusa lageröler, vilket är den vanligaste typen av öl idag. Det tjeckiska bidraget till ölhistorien kan därmed inte underskattas. //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Fascinerande fakta, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Tjeckien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s