Tema EU: Italien

Idag ger vi oss i kast med att granska ett av EU:s allra största jordbruksländer, Italien. År 2007 kvalade man in på 5e plats inom unionen när det gäller storleken på jordbruksmarken. Till Italiens knappt 7 miljoner hektar åkermark kommer också ca 3 miljoner hektar betesmark. I likhet med andra stora jordbruksländer i Sydeuropa har detta medfört en mycket omfattande djurhållning. Italien är ju även känt för många animaliska produkter, så som parmaskinka, mozzarella, gorgonzola m.fl.

Lite fler intressanta skillnader mot det svenska jordbruket kan man finna vid en studie av markanvändningen. En betydligt större andel spannmålsodling på de italienska åkrarna svarar mot en större andel foderväxter här uppe hos oss i norr. Man kan dessutom se i tabellen här ovan att det odlas en betydande areal majs i Italien, närmare bestämt 926 000 hektar.

Den italienska djurhållningen är som redan nämnt betydande. Här nedan ses en liten jämförelsetabell mellan animalieproduktionerna i Italien och Sverige.

En liten, men ack så viktig del, av den här animaliska produktionen är de italienska delikatesserna. En av dessa är parmaskinkan, eller som den mer korrekt heter prosciutto di Parma, alltså skinka från Parma. Skinkan är rå och lufttorkas i 9 till 18 månader, och äts gärna tillsammans med bröd eller sallad. Tillsammans med många andra italienska specialiteter namnskyddas parmaskinkan av EU-märkningen PDO (Protected Designation of Origin). Syftet är att förhindra att produkter som inte är från det specifika området säljs under det skyddade namnet. Märkningen kan ses som en typ av harmoniseringen inom unionen för den typ av märkningar som redan fanns inte bara i Italien utan även i Frankrike, Spanien och Portugal. Vissa av dessa märkningar har ersatts av PDO, medan andra har samma status inom unionen och märks fortfarande med den nationella symbolen. Mer information om de olika märkningarna kan ni hitta hos Europeiska Kommissionen eller på Wikipedia. //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Husdjur, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Italien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s