Tema EU: Estland

Först ut bland länderna i Baltikum är Estland. Landet stod helt under svensk kontroll under perioden 1629-1721. Slaget vid Narva, den 19 november 1700, står fortfarande ut som en av de största framgångarna genom den svenska militärhistorien. När det gäller Estlands lantbrukshistoria så har mycket fokus legat på spannmålsproduktion. Vete, korn och havre täcker den största delen av den estniska åkerarealen som ligger i storleksordningen en bit över 600 000 hektar.

Jordbruket sysselsätter lite mer än 32 000 personer i Estland, vilket är ca hälften av samma siffra i Sverige. Befolkningen i landet är ca 1,3 miljoner människor vilket medför att jordbruket står för en betydligt större andel av den totala sysselsättningen.  Räknar man in binäringar så sysselsätter jordbruket 13,6 % och 4,9 % av män respektive kvinnor i Estland.

Den estniska animalieproduktionen kretsar främst kring nöt, svin och till viss del får.  Detta är till del ett arv från de stora boskapsbesättningar av just nöt och svin som fanns på de kollektiva och statskontrollerade gårdarna under sovjettiden. Numer är inriktning på just djurhållning förhållandevis ovanlig då man uppvisar ett i jämförelse med Sverige ganska lågt antal husdjursenheter sett till antalet jordbruksföretag i de båda länderna.


Det estniska köket har vissa likheter med den svenska husmanskosten när det gäller val av råvaror och tillredningsmetoder. Något som dock står ut är den syrligheten. Med vi har för vana att sockra vår mat, exempelvis vid syltning och saftning, så är det syrligt som bjuds när det är estniskt. Syrad gurka, surkål och syrat mörkt bröd är några av landets specialiteter. Vidare tillverkas även färskost på ett särskilt sätt, vilket gör att den skiljer sig i smak från till exempel den keso vi äter i Sverige. Slutligen äter esterna naturligtvis en hel del piroger vilka fylls kött, vitkål, ris, ägg, morötter eller något annat. Till maten är esterna heller inte främmande för att ta sig ett glas med vodka vilket undertecknad fått erfara vid besök i detta fantastiska land. Mer om estnisk mat kan ni läsa i denna något daterade artikel från SvD.//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Estland

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s