Tema EU: Litauen

Svängen genom baltstaterna fortsätter i det jordbruksmässigt största landet Litauen, med en brukad areal på omkring 1,8 miljoner hektar. Jordbruket är en mycket viktig näring i landet, och sysselsatte ungefär 131 000 personer år 2009, vilket är ca 8,3 % av samtliga förvärvsarbetande.

Under 1990-talet led jordbruket i Litauen, i likhet med övriga baltstater, svårt av upplösandet av Sovjetunionen. Det före detta Sovjetunionen hade varit det främsta avsättningsområdet för den litauiska jordbruksproduktionen. Dessutom importerades maskiner och annan jordbruksutrustning enkom därifrån. Det var även staten som tillhandahöll olika medicinska, sociala och kulturella tjänster på de stora kollektiva jordbruken. Alla dessa faktorer bidrog till att Litauens jordbruksproduktion sjönk med 50 % under övergångsperioden efter unionsupplösningen. Vill du läsa mer om olika länders öst- och centraleuropeiska länders tillstånd under 1990-talet så finns en analys av dessa från den Europeiska Kommissionen.

Sifforna ovan visar att det litauiska jordbruket är förhållandevis likt vårt eget. Spannmål dominerar på åkarna, men även en del rotfrukter odlas. I djurstallarna är det främst nötkreatur och svin, men man har även lite fler stora hönsbesättningar i landet.

I vissa delar av Litauen, där skogsmark är vanligt förekommande och den brukade jorden ger sämre avkastning, har svamp och bär varit en viktig vara för landsbygdsbefolkningens försörjning. I regionen Dzūkija, i landets sydöstra del på gränsen mot Vitryssland, förekommer vägsträckor som är tätt kantade av svamp- och bärförsäljare. I denna region växer främst tät tallskog och det råder brist på bördig jordbruksmark. Den naturliga avkastningen i form av bär och svamp har därför blivit en viktig ekonomisk pusselbit.

// Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Litauen

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s