Tema EU: Lettland

Sista land i Baltikum att hamna under vår något grumliga lupp är Lettland. Det mittersta landet i regionen har även jordbrukssektorn som storleksmässigt är i mitten. En bit över en miljon hektar åkermark fördelas på ett liknande sätt som den gör i vårt eget land. En viss skillnad kan dock märkas i att korn odlas i en något mindre utsträckning. En anledning till detta är att tillgången på bete är förhållandevis riklig sett till antalet husdjur. Behovet av foderspannmål blir då mindre. Potatis odlas även på en större areal än i Sverige, samtidigt som sockerbetor endast finns i en försumbar utsträckning.

Arbetsintensiteten i det lettiska jordbruket är på samma sätt som i de flesta andra syd- och östeuropeiska länder mycket hög. 104 790 årsarbetstider rapporterades till Eurostat för år 2007. Enligt 2010 års siffror till FAO sysselsatte dessa 115 000 personer, där fördelningen mellan könen var 74 % män och 26 % kvinnor. Sett till landets totala sysselsättning är jordbrukssektorn mycket viktig då 9,5 % arbetar inom densamma.

Lettland ligger som bekant utmed Östersjön och är därmed en intressent i den ständigt pågående debatten om jordbrukets påverkan på livet i havet. De moderna storjordbruk som har växt fram i länder som Polen och i baltstaterna medför ökade kväveläckage. Faktorer som påverkar är exempelvis hög koncentration av djurhållning i vissa områden, användning av konstgödsel samt en illa passande typ av rotation bland grödor. För närvarande pågår det projekt i EU:s regi som undersöker hur man på bästa sätt ska kunna begränsa jordbrukssektorns påverkan på Östersjön. Ett sådant projekt är Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society (BERAS). De studier man har gjort hittills föreslår en större samverkan inom områden som gödsel- och foderhantering samt rotation mellan spannmålsodling och vallodling, särskilt i områden med utbredd djurhållning.

// Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Lettland

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s