17 procent av åkermarken brukas av företag specialiserade på mjölkproduktion

SvD och t.ex. ATL har i dagarna haft artiklar om den höga skuldsättningen i jordbruket t.ex. hos mjölkföretag. Jag började fundera på hur stor del av åker- och betesmarken som brukas av specialiserade mjölkföretag. En bearbetning av Lantbruksregistret från 2010 visade att 17 % av åkermarken och 21 % av betesmarken brukas av specialiserade mjölkföretag. Om samtliga företag som har mjölkkor, men som inte är specialiserade på den driftsgrenen räknas med så fanns 20 % av åkermarken och 24 % av betesmarken på företag som hade kor. I diagrammet har jag utgått från den klassificering av specialiserade och blandade grupper av jordbruksföretag som görs i den officiella statitiken. Bearbetningen är gjort utifrån Lantbruksregistret 2010. Den visar att 92 % av mjölkkorna fanns på specialiserade mjölkföretag, 75 % av amkorna fanns på specialiserade köttföretag och 55 % av fåren fanns på specialiserade fårföretag. De djur som inte fanns på specialiserade företag fanns på t.ex. blandat jordbruk. //Ann-Marie 

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Fascinerande fakta, Husdjur, Registerbearbetningar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 17 procent av åkermarken brukas av företag specialiserade på mjölkproduktion

  1. Ping: Mjölkpris och mjölkföretag… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s