Mjölkföretagen i EU: Andel skulder av totala tillgångar

Jag har inte riktigt kunnat slå artiklarna (SvD, ATL) om jordbrukets skuldsättningsnivå ur tankarna. Ur den FADN-databas som EU tillhandahåller har jag för specialiserade mjölkföretag valt variablerna totala skulder och totala tillgångar (de totala tillgångarna värderas till marknadspris, vilket ofta ger en något högre värdering än den som görs i bokföringen) och dividerat dem med varandra. Resultaten visar att andelen skulder i förhållande till de totala tillgångarna är högst i Danmark, följt av Frankrike och Sverige.

I FADN-databasen presenteras resultaten från den  jordbruksekonomiska undersökningen (FADN) som genomförs i samtliga EU:länder. Undersökningen är harmoniserad mellan EU:länderna vilket innebär att ett stort jobb läggs ner på att göra resultaten så jämförbara som möjligt. Samtidigt är naturligtvis förutsättningarna både för jordbrukarna och för statistikinsamlingen olika mellan länderna, så resultaten måste tolkas med viss försiktighet. Trots dessa förbehåll, om man vill jämföra ekonomiska variabler mellan samtliga EU:länder på driftsinriktningsnivå så är det svårt att hitta en bättre källa än FADN, så håll till godo med diagrammet. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Företag och företagare och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mjölkföretagen i EU: Andel skulder av totala tillgångar

  1. Ping: Mjölkpris och mjölkföretag… | Jordbruket i siffror

  2. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg 2013. Plats nr 6 och 7: Bondens pris för mjölk de senaste åren | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s