Tema EU: Frankrike

Det är dags att göra nedslag bland en av EU:s grundande medlemmar och jordbruksmässiga giganter, Frankrike. De franska bönderna som är välkända för produktion av viner, ostar och andra delikatesser, samt sin fallenhet för högljudda protester mot förändringar i unionens jordbrukspolitik. Vid en första blick på de franska nyckeltalen ser man att deras gröna näring är enorm jämfört med vår egen. Ett förädlingsvärde brutto på över 27 miljarder euro år 2010 visar med all önskvärd tydlighet att för fransmännen är diskussionerna om CAPs framtid av allra högsta vikt.

Enligt siffror från FAO sysselsatte det franska jordbruket år 2010 ca 600 000 personer. Omkring en tredjedel av dessa var kvinnor, vilket är en något lägre andel än här i Sverige. Uppgifterna angående Annual Working Units här ovan är hämtade från Eurostats databas och beräknas på ett något annorlunda vis, varför antalet förvärvsarbetande i jordbruket inte är detsamma som antalet årsarbetstider.

Mer eller mindre samtliga delar av det franska jordbruket framstår lätt som en exponentiellt uppförstorad variant av det svenska. 18 miljoner hektar åkermark kompletteras med 9 miljoner hektar betesmark, vilket ger en total jordbruksmark som är 9 gånger större än vår egen. Detta i ett land vars yta är ungefär 50 % större än vår.

För att få lite perspektiv på den franska animalieproduktionen har jag här satt den i relation till den svenska totalkonsumtionen av olika varor.

Antalet intressanta aspekter av det franska jordbruket är ju givetvis otroligt stort. Jag tänkte här plocka upp ett litet tips på vad man göra om man känner att man sitter fast i grå storstadsbetong, eller vill lära känna ett nytt land och dess befolkning på ett mer personligt sätt. WWOOF är ett exempel på en rad organisationer som erbjuder möjligheten att arbeta som volontär på ett organiskt jordbruk i Frankrike. Man bor och arbetar på en gård med de göromål som ingår i den dagliga verksamheten. Detta ger en väldigt bra inblick i hur all den mat som vi tar för given i livsmedelsaffären faktiskt produceras. Just WWOOF erbjuder även möjligheter att arbeta på gårdar i Sverige, exempelvis utanför Varberg.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Animalieproduktion, Fascinerande fakta, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Frankrike

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s