Tema EU: Malta

Vi förflyttar oss från Frankrike till unionens minsta land Malta. Malta är ett av de fåtal länder som varit väldigt snabba med att rapportera all data till Eurostat från Strukturundersökningen 2010. Detta är förvisso inte så märkligt eftersom de endast 9 080 hektaren åkermark landet är mindre än en tredjedel av arealen i Sveriges minsta jordbrukslän Blekinge.

Eftersom Blekinge framstod lite för stort att jämföra med Malta, intresserar vi oss istället för statistik på kommunnivå. Sådan statistik finns tillgänglig i vår egen statistikdatabas, den allra senaste från år 2011. Sett till den totala åkerarealen år 2010, vilket är jämförbart med Malta, är den svenska kommun som hamnar närmast Ödeshög, som klockar in på 9 112 hektar. Nedan är en liten tabell med data för denna Ödeshög kommun.

Vid denna jämförelse går det snabbt se att jordbruket på Malta är betydligt mer inriktat på djurhållning jämfört med sin kommunmotsvarighet i Sverige. Det bör dock noteras att vissa djurslag som höns och svin ofta är koncentrerade till stora djurgårdar varför det troligtvis finns mindre kommuner i Sverige som har större besättningar av just dessa djur. Tittar man på odlingen är spannmålsodlingen dominerande i Ödeshög, i likhet med många andra svenska kommuner. De maltesiska jordbruksföretagen har en betydligt mindre areal än de i den svenska kommunen, även fast man även får slå ut betesarealen på dessa. Med tanke på de många brukningsenheterna ligger det även nära till hands att tro att den maltesiska jordbrukssektorn även sysselsätter betydligt fler människor än sin motsvarighet i Ödeshög.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Malta

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s