Avräkningspriser i Sverige och några EU-länder för mjölk

I Eurostats databaser finns serier både över prisindex och priser för mjölk i Euro och i förekommande fall och i andra nationella valutor. I det övre diagrammet har jag tagit fram det pris bonden får för mjölk med 3,7 % fetthalt i några länder. Som ni kan se så är prisnivån lägst i Storbritannien följt av Tyskland. De svensk och danska priserna följer varandra relativt väl, medan priserna är högre i Finland. Den nedgång i priserna som följde under slutet av 20122 och under 2012 finns inte med i diagrammet. I Sverige finns statistik i vår databas och i våra statistiska meddelanden månad för månad och av den framgår att priserna i Sverige fluktuerat relativt kraftigt de senaste åren. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur, Priser och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Avräkningspriser i Sverige och några EU-länder för mjölk

  1. Ping: Mjölkpris och mjölkföretag… | Jordbruket i siffror

  2. Markku Pesonen skriver:

    Märkligt med så stora skillnader i avräkningspriset/pris till producent/ samtidigt som Arla sänker priset med några ören gör det svårt för svenska bönder. Själv skulle jag kunna tänka mig betala mer för svensk mjölk om det gick direkt till bonden och att Arla förbjöds sänka priset mot svensk producent. Lokal produktion måste gynnas av många orsaker bl a att marknaden inte ska kunna spekulera i livsnödvändiga produkter.

  3. Markku Pesonen skriver:

    För att få meddelanden om kommentarer.

  4. Ping: Mjölkpris mest läst, se 10 i topp för mest lästa inlägg under år 2012 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s