Tema EU: Portugal

Solresa till fastlands-Europas västligaste land står på schemat idag, ett land som haft vissa tuffa ekonomiska svängar de senaste åren. Strax över en miljon hektar av iberisk åkermark hittar vi i Portugal, där man även kan skryta med ett förädlingsvärde som ligger en dryg miljard euro över vårt egna. Jordbrukssektorn är arbetsintensiv och sysselsatte år 2007 nästan 340 000 personer, på 275 000 jordbruksföretag. Mer roliga siffror hittar ni nedan.

Några siffror som verkligen står ut i jämförelse med Sverige är ju den stora betesarealen, samt antalet djur. Portugal sällar sig på denna punkt till de flesta andra länder i Sydeuropa, där djurhållning på bete är mycket vanligt. Just klövdjur är här föredragna och då främst de med ull, alltså får och getter. Den portugisiska jordbrukssektorn föder även upp ett stort antal fjäderfän, vilket dock inte ger så stort avtryck i animalieproduktionssiffrorna som man kan tänkas tro. I jämförelse med Sveriges 103 miljoner kg producerade ägg står inte Portugal ut nämnvärt med 113 miljoner kg, särskilt med tanke på att antalet höns är fem gånger större.

Ett område inom vilket Portugal dock utmärker sig är könsfördelningen bland dem som är sysselsatta inom jordbrukssektorn. Nedanstående siffror är hämtade från Jordbruksstatistisk Årsbok över sysselsättningen inom jordbruket i Sverige och Portugal.

Den exceptionellt höga andelen kvinnor inom den portugisiska jordbrukssektorn placerar landet i en ovanlig grupp om endast några få länder som har just en kvinnlig majoritet. Av de europeiska länder som förekommer i JÅ, vilket är samtliga frånsett Cypern, så är det endast Bosnien (60,4 %) och Grekland (52,5 %) som har en kvinnodominerad jordbrukssektor. Jag har tidigare nämnt vår statistik kring sysselsättningen i det svenska jordbruket, men det tål att nämnas igen. Dessutom finns det goda möjligheter för de som vill grotta ned sig mer i statistik kring könsfördelningen i arbetslivet på SCBs hemsida och i deras databaser.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Företag och företagare, Sysselsättning, Tema: EU och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tema EU: Portugal

  1. Hej!
    Vi tyckte denna statistik var mycket intressant. Vi bor mitt ute i den portugisiska glesbygden, där jordbruk och människor som jobbar i jordbruket är den del av ”vår verklighet”. Idag när vi satt och åt frukost såg vi en stor kodrivning. Vi upplåter också våra marker till bete åt grannens kossor.

    Men vi har en konkret fråga: Vad är egentligen förädlingsvärdet. Vi skulle vara tacksamma om vi kunde få en förklaring om vad som ingår.

  2. Förädlingsvärde är värdet av jordbrukets produktion minus kostnader för insatsvarar och tjänster.I värdet av jordbrukets produktion ingår alltså intäkter från djur och grödor. De stöd som betalas ut till jordbrukarna inom EU:s jordbrukspolitik räknas inte med bland intäkterna. I kostnaderna ingår kostnader som utsäde, energi, drivmedel, gödselmedel, foder, underhåll av maskiner och byggnader m.m..

  3. Pingback: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s