Tema EU: Slovenien

Det är dags att slå ned i det land i det forna Jugoslavien som först blev medlem i unionen, Slovenien. Landet vid Adriatiska havets norra strand blev medlem i EU år 2004 och EMU år 2007. I den senare av dessa två uppvisar Slovenien som ett av få länder med en så pass låg statsskuld som andel av BNP att man faktiskt klarar av konvergenskriteriet.

Omfattningen på Sloveniens jordbruk är förhållandevis liten. 172 950 hektar åkermark år 2007 är jämförbart med Uppsala län. Sysselsättningen inom jordbruket och dess binäringar är även den lägsta i hela EU i jämförelse med andelen förvärvsarbetande i landet. Endast 0,8 % av den slovenska arbetskraften sysslar med jordbruk, vilket motsvarar ca 8 000 personer.

Produktionen är inriktad mot spannmålsodling, med vete och majs som största grödor. En hel del foderväxter, 30 % av åkerarealen år 2007, odlas även för att stödja djuruppfödning. Nötkreatur och svin är de primära husdjuren vilket avspeglas animalieproduktionen som år 2010 uppgick till 36 000 ton nötkött och 44 000 ton griskött.

Förutom nötkreatur och svin, finns ett antal får i Slovenien, närmare bestämt 138 000. Bland dessa finns två intressanta raser som har sitt ursprung i landet, Bovec och Brillenschaf. Bovecfår är mycket ovanliga, uppskattningsvis existerar endast 800 exemplar, och föds främst upp för sin mjölk. Brillenschaf är en mer spridd ras som även föds upp i Tyskland och Österrrike. Både tackor och baggar saknar horn och har hängade öron. Brillenschaffåret är lätt att känna igen på de svarta områdena kring ögonen, vilka har gett upphov till Brillenschaffårets smeknamn ”glasögonfår”. Rasen är en korsning av ett antal raser och räknas till gruppen av alpfår. Uppfödning sker främst för köttets skull. Jag skulle kunna skriva spaltkilometer om ämnet men FÅR avsluta med en uppmaning att besöka Jordbruksverkets hemsida för mer intressant information kring fåravel.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Husdjur, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Slovenien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s