Tema EU: Polen

Vi tar färjan över Östersjön till ett land som i för några veckor sedan hade hela Europas blickar vänt emot sig, Polen. Trots att en viss subjektivitet från undertecknad föreligger går det knappast förneka att fotbolls-EM gav Polen möjlighet att visa upp den mångfald av fina råvaror och produkter som produceras av de polska jordbruksföretagarna. Till antalet uppgår dessa till nästan 2,4 miljoner. Även den polska arealen är mycket stor, vilket tydligt reflekterar hur påtagligt jordbruket är i den polska landskapsbilden.

Polen har den sjunde störst jordbrukssektorn inom EU sett till det totala förädlingsvärdet som år 2010 uppgick till nästan 8 miljarder euro. Näringen är mycket viktig för det polska samhället och skapar nästan 2,3 miljoner standardiserade årsarbetstider. Tittar man på antalet sysselsatta var detta år 2010 över 3 miljoner, 20,3 % av den manliga och 14,0 % av den kvinnliga förvärvsarbetande befolkningen.

I jämförelse med Sverige är markanvändningen betydligt mer inriktad på spannmålsodling. De ungefär 3,7 miljoner hektar betesmark i Polen understöder den djurhållningen, vilket innebär mindre utbredd odling av foderväxter. Även industriväxter och rotfrukter odlas i större utsträckning i Polen.

Den gröda som står ut allra mest inom den polska jordbruksnäringen är odlingen av råg. År 2010 odlades 1 396 000 hektar råg i Polen, jämfört med Sveriges blygsamma 25 000 hektar. Rågen gav en polsk totalskörd på 3 270 000 ton, vilket alltså är 3,27 miljarder kg. Storleksmässigt var detta den största rågskörden i hela Europa, före Tyskland och Ryssland. Den största delen av den polska rågskörden exporteras. Enligt Polens egen statistiska årsbok svarade landet år 2005 för en fjärdedel produktionen i Europa och 22,4 % av produktionen i världen av grödan. I Polen används rågmjöl ofta till att baka bröd, men även i vissa traditionella rätter, exempelvis żurek. Detta är en soppa som lagas på rågmjöl blandat med vatten, kryddor och ibland bitar av grönsaker, rotfrukter eller kött. Man äter den vanligtvis till påsk, men även andra tider under året. Serveringen sker tillsammans med en brödbit. Varianter på rätten finns i en rad andra central- och östeuropeiska länder. Ett recept på żurek finner ni här. Smaklig måltid!

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Skörd, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tema EU: Polen

  1. Eva skriver:

    Åt zurek i Budapest i våras. Man står sig en hel dag på den rätten:) Kanske något för matlådan.

  2. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s