Största spannmålsskörden under 1900-talet: 6 582 tusen ton år 1984

Imorgon (fredag) publicerar vi årets skördeprognos. För den som vill få lite perspektiv bakåt finns information i den historiska delen av vår databas, samt för senare år t.ex i Jordbruksstatistisk årsbok. Den totala spannmålsskörden har vid tre tillfällen, åren 1974, 1984 och 1990, varit större än sex miljoner ton. Dels var arealen spannmål som störst runt 1,6 miljoner hektar under 1970- och början av 1980-talet, dels var förutsättningarna för goda skördar ovanligt bra de tre nämnda åren. Under rekordåret 1984 kom vårsådden igång tidigt och den gynnsamma väderleken under våren följdes av en regnrik sommar, vilket innebar att spannmålsgrödorna utvecklades bra. Skördarna blev därmed de bästa som då någonsin noterats i de flesta delarna av landet. Kvaliteten var också högre än normalt för höstvete, medan den var något lägre än normalt för rågen.

År 1992 var däremot ett besvärligt skördeår med ett sent vårbruk, torrt och kallt väder under våren vilket följdes av sommartorka. Den totala spannmålsskörden blev därför liten. Den höstsådda spannmålen klarade torkan bäst eftersom den hunnit bilda rötter, men de vårsådda grödorna och särskilt havre drabbades hårt. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Största spannmålsskörden under 1900-talet: 6 582 tusen ton år 1984

  1. Ping: Skördeprognosen för år 2013 är här | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s