Tema EU: Grekland

Det har nu blivit Greklands tur att visa upp sin gröna sektor. Landet som historiskt har tillskrivits att vara demokratins vagga har en jordbrukssektor som präglas av de utbredda betesmarker som finns i det förhållandevis karga landskapet. Av den totala jordbruksmarken år 2007 på över 4 miljoner hektar var strax under hälften betesmark.

Just betesmarken har en viktig funktion i upprätthållandet av den stora stammen av får och getter. Grekland hade år 2010 det överlägset största antalet getter och det tredje största antalet får i hela EU, endast Storbritannien och Spanien hade ett större antal får. Produktionen från fåren och getterna är en viktig pelare i den grekiska livsmedelsindustrin där ju fetaosten är den produkt som ligger närmast till hands att nämna. Den grekiska produktionen av får- och getkött uppgick år 2010 till 145 000 ton, att jämföra med Sveriges blygsamma produktion på 5 000 ton. När det gäller produktionen av får- och getmjölk redovisas denna inte i Jordbruksstatistisk Årsbok men går att hitta i Eurostats databas. Grekland redovisade år 2010 en insamlad produktion av fårmjölk på 549 700 ton fårmjölk och 151 600 ton getmjölk.

På den grekiska åkerarealen är vete och majs de största spannmålsgrödorna. Det finns även viss förekomst av ris vilket står ut lite jämfört med Sverige. Ytterligare en odlingsaspekt som skiljer länderna åt är den utbredda fruktodlingen i Grekland. Nedan visas arealerna av olika fruktodlingar i Grekland år 2007.

Greklands över 830 000 hektar olivodlingar för oss osökt in på en liten djupdykning i olivoljans värld. Historiskt har man ansett att de platser där olivträden växer, är de platser runt Medelhavet som har så kallat medelhavsklimat, vilket innebär torra, varma somrar och mild, regniga vintrar.  Grekland är världens tredje största producent av olivolja efter Spanien och Italien, en produktion som år 2010 uppgick till 352 800 ton olja. Grekerna konsumerar även överlägset mest olivolja, 23,7 kg per person och år. Det finns en mängd olika beteckningar på olivolja, exempelvis virgin olive oil, vilka generellt indikerar hur tillverkningsprocessen har gått till. Många grekiska märken av olivolja har någon av de skyddade ursprungsbeteckningarna (PDO eller PGI) som finns i EU. Mycket mer kan sägas om denna intressanta produkt men nu har oljan i lampan brunnit ut för just det här inlägget.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema: EU, Trädgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Grekland

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s