Tema EU: Slovakien

Vi besöker idag den andra delen av det, forna Tjeckoslovakien, nämligen Slovakien. Landet har varit medlem i EU sedan 2004 och EMU sedan 2009. Det slovakiska jordbruket är sett till förädlingsvärdet betydligt mindre än det svenska, men sysselsätter desto fler människor. År 2010 sysselsattes 202 000 personer i den slovakiska jordbrukssektorn, vilket motsvarar hela 10,3 % av den totala arbetskraften i landet.

När det gäller själva produktionen är strukturen i Slovakien inte helt olik vår egen. Vete och korn odlas utbrett på de omkring 1,3 miljoner hektaren åkermark. Havrearealen är dock förhållandevis låg och har fått ge vika för en med tanke på Slovakiens storlek, ganska omfattande majsodling. Betesmarken är något större än den i Sverige, knappt 600 000 hektar. Djurhållningen är fokuserad på uppfödning av nöt, svin och får. Dessa tre är även de köttsorter som främst konsumeras i landet. I likhet med de flesta övriga centraleuropeiska länder finns i Slovakien ett ganska stort antal höns, 13 miljoner år 2010, särskilt om man jämför med de 8 miljoner som samtidigt finns i vårt eget land. 

En av Slovakien mest populära nationalrätter är Bryndzové Halušky, en blandning av kokta potatisklumpar (halušky) och en sorts mjuk fårost (bryndza). Den serveras ofta överströdd med lite rökt bacon. Rätten avnjuts traditionellt tillsammans med ett glas Žinčica, vilket är en dryck gjord på vassle från fårmjölk. Drycken är en biprodukt vid tillverkningen av bryndza. Potatisrättens allra starkaste fäste finns i den lilla byn Turecká där man varje år håller en Bryndzové Halušky-festival, vilken innefattar en ätar-tävling.

// Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Region: EU och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Slovakien

  1. Pingback: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Lämna en kommentar