Tema EU: Cypern

Vi sticker iväg österut till unionens östligaste land Cypern. Efter Malta är ön som ligger söder om Turkiet det näst minsta jordbrukslandet inom EU. Knappa 108 000 hektar rapporterades år 2007, vilka till övervägande del täcktes med foderväxter (38,6 %) och spannmål (36,0 %). Produktionen från dessa grödor tillsammans med de ca 40 000 hektar betesmark som finns på ön, ligger till grund för försörjningen av en för det lilla landets storlek ganska omfattande animalieproduktion.

Cypern uppvisar en bergig topografi vilket ger avtryck på djurhållningen. Mer än 280 000 getter och knappt en halv miljon får är förvånansvärt stora siffror för en ö på totalt 9 251 km2 (2 % av Sveriges yta). Får och getter klarar sig utmärkt i bergiga trakter och kan vallas runt på ett effektivt sätt. De ger även bra avkastning i form av mjölk, kött och ull. Cypern producerade år 2007 lite mer än 7 100 ton får- och getkött.

När det gäller arbetskraften bidrar den cypriotiska jordbrukssektorn med ca 26 000 årsarbeten, vilket med tanke på landets befolkning strax över en miljon blir en större andel än den i Sverige. Detta är rent logiskt med tanke på den utbredda djurhållningen samt att de sydeuropeiska jordbruken har en mindre grad av mekanisering.

När vi nu är på Cypern, har berört den stora stammen av getter och får och dessutom är mitt uppe i en grillsäsong, är steget inte långt till halloumi. Denna halvmjuka ost härstammar från just Cypern och är helt fantastisk att slänga på grillen eller lägga i stekpannan. Halloumi tillverkas traditionellt av en blandning av opastöriserad får- och getmjölk. Ibland används även komjölk. I tillverkningsprocessen används löpe, vilket är en blandning av enzymer som finns i däggdjursmagar, och som i sin tur innehåller det aktiva enzymet kymosin. Kymosin är det som gör att mjölken ystar sig. Halloumi är en speciell ost även på det vis att ingen typ av syra eller syraproducerande bakterie används vid dess framställning. Smaken är salt och cyprioterna själva gillar att äta osten tillsammans med vattenmelon under de varma sommarmånaderna. Något att testa under semestern!

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Cypern

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s