Priset på åkermark tre gånger högre år 2011 jämfört med år 2001

I torsdags publicerade vi vårt årliga statistiska meddelande om markpriser. Det genomsnittliga priset för åkermark i Sverige beräknades år 2011 till 61 500 kr per hektar vilket motsvarar en ökning på omkring 27 % sedan år 2008. Det genomsnittliga priset år 2011 är därmed ca tre gånger högre än det var för 10 år sedan. Priset var år 2011 högst i Götalands södra slättbygder med 153 500 kr per hektar och lägst i Övre Norrland med 12 600 kr per hektar.

Det genomsnittliga priset på betesmark var 21 400 kr per hektar år 2011 vilket likt åkermarken motsvarar ett pris som är ca tre gånger högre än för 10 år sedan.

Det genomsnittliga priset på jordbruksmark  har ökat med omkring 26 % sedan 2008. Priserna på jordbruksmark har  gått upp mest i Götalands mellanbygder och södra slättbygder, samt Mellersta Sveriges skogsbygder.

Vår chefsekonom Harald Svensson kommenterade förändringen så här i det pressmeddelande som följde med publiceringen. ” De prishöjningar som noterats de allra senaste åren får troligtvis i första hand tillskrivas signaler om långsiktigt goda priser på grödor. Även det allmänna ekonomiska läget med relativt låga räntor torde bidragit till att höja priset på jordbruksmark”. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s