Tema EU: Ungern

Vi kliver ned på perrongen i ett av alla tågluffares favoritländer, Ungern. Här finns en stor och diversifierad jordbrukssektor med produktion av allt från vete till vin, solrosor till slaktsvin. Med tanke på Ungerns storlek har man förhållandevis mycket jordbruksmark, som mestadels består av åkermark. Strukturen i jordbruket präglas av små brukningsenheter, med endast omkring 5 hektar i snitt.

Majs och vete är de dominerande grödorna på de ungerska åkrarna, där majsen står ut som väldigt frekvent odlad i jämförelse med resten av unionen. Den ungerska majsskörden var år 2010 den fjärde största i Europa efter Frankrike, Italien och Rumänien. När det gäller sysselsättningen är jordbrukssektorn viktig i Ungern. Den svarade år 2010 för 334 000 sysselsatta, varav 23 % var kvinnor.

Inom den ungerska husdjursuppfödningen är det främst fjäderfäuppfödningen som sticker ut, trots att det finns ett ganska stort antal svin och får i landet. 32 miljoner höns rapporterade till FAO år 2010, fyra gånger så många som i Sverige. Siffran kan även mäta sig med de flesta länderna i EU, även fast de riktigt stora jordbruksländerna har betydligt fler.

En produktionsgren som på senare år har börjat utmärka den ungerska jordbruksindustrin på riktigt är landets vinproduktion. År 2007 var arealen vinodlingar i Ungerns 22 vindistrikt totalt 65 630 hektar. Vintraditionen är mycket gammal i Ungern vilket märks i att ungerska är ett av endast två europeiska språk, tillsammans med grekiska, som har ett ord för vin som inte härstammar från latin. Den mest kända vinsorten är troligtvis Tokajer, som är ett vitt dessertvin, vilket härstammar från landets nordöstra del. Området som ligger på gränsen mot Slovakien är upptaget på UNESCOs världsarvslista. De mest kända tokajervinerna är kända för sin ädelsöta smak som kommer av tillverkningsprocessen där druvor som angripits av ädelröta (botrytis) plockas och krossas lätt till en söt massa, aszúmassa. Massan tillsätts sedan till den vanliga musten från resterande druvor, i syfte att reglera sötheten. Det sötaste och förnämsta vinet, Tokaji Eszencia, kan uppnå en sockerhalt på 800 gram per liter. Ytterligare information om den ungerska vinnäringen kan man finna på Wikipedia eller Systembolagets hemsida.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Ungern

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s