Skogsstatistisk årsbok visar att mer än var 30:e svensk äger skog

Det är alltid litet av en högtidsdag när det är möjligt att grotta ner sig i statistiken från en nyutkommen  statistisk årbok. Inte minst om man jobbar med statistik och vet att siffrorna inte flyger in i tabellena och lägger sig tillrätta med rak högermarginal alldeles av sig själva. Och idag publicerade Skogsstyrelsen  Skogsstatistisk årsbok 2012 . Boken är naturligtvis intressant också för oss som jobbar med jordbruk. Vår egen statistik visar ju t.ex. att två av tre av jordbruksföretagare också äger skog. Skogsstatistisk årsbok visar t.ex. att Sverige har 22,5 miljoner ha produktiv skogsmark. Av det totala virkesförrådet är 39 % tall, 42 % gran och 12 % björk.

Några andra intressanta axplock ur boken är:

  • Priset för produktiv skogsmark är högst i  Stockholms län (105 343 kr/ha) och lägst i Norrbottens län (19 751 kr/ha).
  • Den produktiva skogsmarken ägs till 50 % av enskilda ägare, 25 % av privatägda aktiebolag och 14 % av statsägda aktiebolag, 6 % av övriga privata ägare, 3 % av staten och 2 % av övriga allmänna ägare.
  • Totalt finns 327 727 skogsägare. 38 % är kvinnor och 61 % män.
  • Sverige ligger i topp i EU när det gäller produktion av rundvirke, följt av Frankrike och Tyskland.  Ser man till produktion av massa, papper och papp är vi trea efter Tyskland och Finland.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s