Tema EU: Nederländerna

Turen har kommit till det sista, och största, av Benelux-länderna, nämligen Nederländerna. Trots en åkerareal på drygt en miljon hektar är den nederländska jordbruksexporten enorm. Under senare år har landet haft det tredje största värdet i världen när det gäller export av jordbruksprodukter, efter USA och Frankrike. Det nederländska jordbruket särskiljer sig från det svenska främst när det gäller den mycket omfattande husdjursuppfödningen samt den utbredda odlingen av rotfrukter. Jordbrukssektorn i landet är även känd för sin höga mekaniseringsgrad.

Nederländerna är ett av ett fåtal länder som redan nu har publicerade nyckeltal för år 2010 i Eurostats databaser. Vi kan där notera storleken på jordbruksmarken, jämte det mycket stora antalet husdjursenheter. Jordbruksföretagen, som är ganska exakt lika många i Nederländerna som i Sverige, sysselsätter ungefär dubbelt så många människor som deras svenska motsvarighet. Dessutom är bidraget i förädlingsvärde från den nederländska jordbrukssektorn många gånger större än det från den svenska.

Potatis och sockerbetor odlades år 2010 på 231 000 hektar av åkerarealen i landet, vilket utgör omkring 23 %. Den totala skörden av potatis samma år, 6 844 000 ton, var den tredje största i unionen efter Tyskland och Polen. Detta kan jämföras med den svenska potatisskörden samma år på 1 974 000 ton, vilken placerar oss som elfte land i unionen.

Potatisodlingen till trots, det är husdjuren som verkligen visar upp en målande bild av det nederländska jordbruket. Antalet höns var år 2010 över 101 miljoner och antalet svin över 12 miljoner, vilket visar hur en mycket omfattande animalieproduktions finns i landet. Jämfört med nötkreatur och får, som tarvar stora betesarealer, så kan höns och svin födas upp i stora moderna produktionsanläggningar. Likheten med ett annat land av begränsad storlek, Danmark, är slående. Nämnas bör dock att även antalet nötkreatur, får och getter är betydligt större i Nederländerna än i Sverige, och betesarealerna uppgår till över 800 000 hektar. Tabellen nedan visar en jämförelse mellan den svenska och nederländska animalieproduktionen, imponerande siffror för ett så pass litet land.

Känns det som vi har förbisett något? En jordbruksrelaterad växt som verkligen satt Nederländerna på kartan? Ja vi kan väl beröra tulpanerna lite, de är ju så vackra.

Den mest spridda historiens om tulpanernas väg till nordvästra Europa är att de togs hit av en tysk-romersk ambassadör vid det Ottomanska hovet. Blommorna blev snabbt mycket populära och vid slutet av 1500-talet planterades de bland annat av den kände botanikern Carolus Clusius vid Wiens botaniska trädgårdar. Den explosionsartade ökningen i tulpanernas popularitet ledde under 1600-talets hälft fram till det som kom att kallas Tulpanmanin, vilket ses som en av de första spekulativa ekonomiska bubblorna. När priserna var som högst, den 3 februari 1637, kostade en tulpanlök av vissa enskilda sorter mer än 10 gånger årslönen för en utbildad hantverkare.

Om man själv vill besöka Nederländerna och se den blomsterprakt som orsakat sådan mani, är det en bra idé att åka till Keukenhof, en blomsterpark utanför Lisse. Här planteras varje år ca 7 miljoner lökar i en park som täcker 32 hektar. Parken är dock inte öppen för allmänheten mer än några månader om året så det gäller att passa på, på våren när den är som vackrast.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Fascinerande fakta, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Nederländerna

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s