Har sommarens glasskonsumtion ökat efterfrågan och därmed avräkningspriset på mjölk?

Under våren och sommaren har vi på denna blogg försökt gett en kortfattad men informativ bild av Sveriges mjölkproducenter. Samtidigt har det i många medier diskuterats om mjölkböndernas ekonomi på grund av bland annat sjunkande avräkningspriser.

Hur har då utvecklingen för avräkningspriserna på mjölk varit under sommarmånaderna juni-juli? Jo tyvärr har det varit fortsatt tufft för mjölkproducenterna där ute när priserna fortsatt gå ner.

I juni gick priserna på mjölk enligt A-index ner med 0,3 % jämfört med maj och fortsatte ner även i juli med 1,9 % jämfört med juni. Sen årsskiftet har avräkningspriserna på mjölk enligt A-index gått ner med ca 9,5 %.

Som försök till svar på rubriken kan sägas att prisutvecklingen enligt A-index på mjölk under sommaren inte ger någon indikation på en ökad efterfrågan som påverkat avräkningspriserna.

Prisutveckling på övriga produkter enligt Avräkningsprisindex samt insatsvaror enligt Produktionsmedelsprisindex fram till och med juli finns att läsa om här.

//Jimmie Enhäll

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s