Tema EU: Rumänien

Tillsammans med Bulgarien blev Rumänien år 2007 den nyaste medlemsstaten i unionen. Den nionde största totala landytan i unionen ger i Rumänien plats för en mycket stor jordbruksareal, över 13 miljoner hektar. Odlingsinriktningen skiljer sig ganska markant från den svenska med utbredd odling av majs, vete och rotfrukter.

Foderväxter odlades förvisso på mer än 780 000 hektar år 2007, men den rumänska djurhållningen betjänas främst av den mycket goda tillgången på betesmark, nästan 4,7 miljoner hektar samma år. De betande djuren, framförallt fåren, är synnerligen talrika. Rumänien hade år 2010 tredje flest får i hela unionen efter de mycket stora jordbruksländerna Storbritannien och Spanien. Strukturen i det rumänska jordbruket präglas av småskalighet och hög arbetsintensitet. Det märks tydligt vid en jämförelse av antalet jordbruksföretag och den arbetskraft som sysselsätts. 920 000 människor arbetade i landets jordbrukssektor år 2010, vilket utgjorde 9,7 % av den totala arbetskraften i landet. Av dessa var knappt 44 % kvinnor vilket placerar Rumänien bland ett av endast fyra länder i unionen som har en fördelning inom intervallet 40-60 procent, vilket är kriteriet för en jämnt könsfördelat yrke. Detta baseras dock på FAO:s siffror vilka definitionsmässigt skiljer sig något från exempelvis våra egna. Enligt den senaste undersökningen av de svenska jordbruksföretagen var könsfördelningen även där jämn med 41 % kvinnor.

En gröda som odlas på åkrarna i Rumänien och som ni vid det här laget kanske är lite nyfikna på är sorghum. I FAO:s statistik över världens länder är denna upptagen vilket har medfört att den även förekommer i tabellerna som publiceras i samband med dessa temainlägg. I Rumänien odlades år 2010 sorghum på 9 000 hektar. Det är den tredje största arealen i unionen efter Frankrike (52 000) och Italien (41 000). Sorghum, som ofta även kallas Durra, är en värmetålig gröda som främst härstammar från Afrika. Den kan användas till matlagning, foder och alkoholtillverkning och är en viktig gröda i framförallt Afrika, Centralamerika och Sydasien. De största sorghumarealerna i världen finns i Nigeria, Indien, USA och Mexiko. Mer information om sorghum och grödans många användningsområden går att finna på Wikipedia.

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Rumänien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s