Tema EU: Tyskland

Tyskland, som av många anses vara lite utav unionens motor, har en synnerligen omfattade jordbrukssektor. Det skvallrar om inte annat nedanstående siffror om. Det krävs att jordbrukslandskapet är så dominerande som det är i Tyskland för att ett land som är ca 80 % av Sveriges storlek ska kunna ha en veteareal som överstiger hela den sammanlagda svenska jordbruksarealen (inräknat betesmark).

Tyskland är en jordbrukets stornation inom i princip alla områden. Animalie- och vegetabilieexporten är mycket omfattande och Tyskland är enligt rapporter tredje största exportören av jordbruksprodukter i världen. Den stora jordbrukssektorn till trots så är det endast ca 1,6 % av den tyska arbetskraften som sysselsätts inom jordbruk. Detta är lägre än både Sverige och de flesta andra länder inom unionen. Det tyder på en långt gången rationalisering och mekanisering av det tyska jordbruket.

Med tanke på denna mekanisering är det inte konstigt att det på många platser i Tyskland anordnas mässor för jordbruksmaskiner. En av de större mässorna är den som hålls i Hannover, vilken går under namnet EuroTier. Lokalerna är desamma som användes vid världsutställningen Expo2000. Mässan är främst inriktad på djurhållning och hade år 2010 ett besökarantal på 140 000. Antalet utställare var ca 1 900 vilket kan jämföras med några av de större mässorna i Sverige som hålls på Elmia i Jönköping. Antalet utställare på Elmia Lantbruk Maskin & Fält var år 2010 totalt 253, medan motsvarande siffra för 2011 års upplaga av Elmia Lantbruk Djur & Inomgård var 332. //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Företag och företagare, Internationellt, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Tyskland

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s