Prisutvecklingen i Sverige och några EU-länder

Den litet röriga bilden nedan visar en sammanställning av prisutvecklingen på jordbrukets produkter och jordbrukets produktionsmedel i några EU-länder. Priserna visas som index och utgår från år 2005. Den blå linjen visar prisutvecklingen för produktionsmedel och den röda linjen visar prisutveckingen för de produkter som jordbrukarna säljer.

Den lilla tablån för de 15 medlemsländer som varit med i EU sedan 1995 visar t.ex. att priserna för produktionsmedel stigit med 132 % sedan 2005 medan priserna för de produkter jordbrukarna säljer endast stigit med 125 %. Sverige och Storbritannien är de två länder i sammanställningen där priserna på produktionsmedel inte stigit riktigt lika mycket som priserna på de varor jordbrukarna säljer. I övriga länder är förhållandena tvärtom. Utvecklingen i Storbritannien eller Förenade Kungarikena (UK) för att vara exakt är för övrigt anmärkningsvärd med stora prisökningar.

Jag redovisar här årsstatistik och mycket har redan hänt under år 2012 så utvecklingen framöver blir spännande att följa. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Priser. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s