Värdet av produktionen ökade 2011 men kostnaderna tynger resultatet

Diagrammet ovan visar Jordbrukets intäkter och kostnader för år 2011. Överskotet i diagrammet är jordbrukarnas ersättning för eget arbete och eget kapital.

Om man jämför med år 2010 så ökade jordbrukssektorns produktionsvärde i löpande med 1,8 miljarder kronor, motsvarande knappt 4 %, mellan åren 2010 och 2011.  Värdet av vegetabilieproduktionen ökade med 5 % år 2011 jämfört med år 2010. Produktionsvärdet  för animalier ökade år 2011 med 2 % jämfört med år 2010. Övriga produktionssubventioner ökade med 1,5 %.

Kostnaderna för insatsvaror och tjänster ökade med 5 %, motsvarande 1,8 miljarder kr mellan 2010 och 2011. Samtidigt ökade kapitalförslitning med knappt 4 %. Övriga produktionssubventioner ökade med 1,5 %. Mer detaljer och förklaringar finns i vårt statistiska meddelande.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s