Stödnivån i EU har minskat från 34 procent till 20 procent de senaste 15 åren

OECD har kommit med en rapport som visar stödens storlek i förhållande till intäkterna i jordbruket. Stöden har minskat de senaste 15 åren vilket framgår av diagrammet nedan. Minskningen beror enligt OECD framförallt på att världsmarknadspriserna har stigit och inte i första hand på att subventionerna har minskat. Norge toppar ligan av stöd till jordbruket. I Norge kommer mer än hälften av jordbrukets intäkter från stöd. Norge följs tätt av Schweiz, Sydkorea och Japan. Lägst stöd finns på Nya Zeeland som ju avreglerade sitt jordbruk under 1980-talet.

Jag har också jämfört stöden inom EU. Denna beräkning som visas i diagrammet nedan är gjord på ett annat sätt. Jag har använt de siffror över EAA som finns i Eurostats databas. Jag har jämfört direktstöden med jordbrukets produktionsvärde exklusive stöd. Direktstöden kan vara både produktrelaterade t.ex. handdjursbidrag men också finnas under rubriken övriga produktionssubventioner t.ex. gårdsstöd. Diagrammet visar att Finland är det land där andelen stöd är högst.Andelen stöd är lägst i Nederländerna. Sverige ligger strax över mitten med andelen 18 %. Genomsnittet för EU27 var 14 %.

Diagrammet visar också vilka de stora jordbruksnationerna är i EU nämligen Frankrike följt av Tyskland, Italien  och Spanien. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Fascinerande fakta, Internationellt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Stödnivån i EU har minskat från 34 procent till 20 procent de senaste 15 åren

  1. Ping: Jordbruksstöd och landsbygdsstöd i EU | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Jordbruksstöd och landsbygdsstöd i EU och Sverige | Jordbruket i siffror

  3. Ping: 10 i topp mest lästa inlägg under 2013. Plats nr 10: Stöd till jordbruket | Jordbruket i siffror

  4. Ping: Stöd och ersättningar till jordbruket | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s