Tema EU: Spanien

Dags att bocka av det andra landet på den iberiska halvön. Spanien som är en av jordbrukseuropas giganter ligger i toppskiktet när det gäller produktion av en stor mängd olika animalier och vegetabilier. Landet kan skryta med unionens näst största totala skörd av både havre och ris år 2010. På animaliesidan är man näst störst på griskött och ägg. Spanien hade samma år näst efter Tyskland det största antalet grisar i EU med sina över 25 miljoner.

I jämförelse med Spaniens är vår egen jordbrukssektor ganska blygsam, trots det faktum att ländernas landarealer inte skiljer sig alltför mycket. När det gäller markanvändningen är de stora skillnaderna framförallt att man i Spanien upptar en betydligt större andel av sin areal med korn, nästan en fjärdedel. Dessutom förekommer mer storskalig odling av grödor som majs och ris som i Sverige odlas i en liten utsträckning.

Den spanska jordbrukssektorn sysselsätter över en miljon människor, vilket är ca 4,7 % av den totala förvärvsarbetande befolkningen. Könsfördelningen är till skillnad från grannlandet i väster mansdominerad då ungefär två tredjedelar av de som arbetar inom jordbruket är män.

Det stora antalet grisar i Spanien i kombination med den resulterande stora produktionen av griskött för osökt in tankarna på den utsökta spanska delikatessen Pata Negra. Pata Negra, som betyder svart klöv, är en skinka som görs av den svarta iberiska grisen. Det fullständiga namnet på den finaste sorten är egentligen Jamon Iberico de Bellota, vilket översatt betyder Iberisk ekollonskinka. Detta ger en ledtråd till det speciella med skinkan, nämligen att grisarna föds upp på en diet som till stor del består av ekollon. Skinkan betingar ett mycket högt pris och var fram till för bara några år sedan inte möjlig att få tag i på laglig väg i vissa länder, bland annat USA. De flesta har säkert sett bild på Pata Negra eller den ljusare inte särskilt nära besläktade Serranoskinkan. De brukar inte helt sällan finnas uppvisade på hela ben vid ingången till restaurangen och personalen kan när de vill servera från skinkbenet, då servering ska ske vid rumstemperatur.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Spanien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s