Tema EU: Luxemburg

Från Frankrike är hoppet inte långt in i ett av EU:s allra minsta länder, Luxemburg. Ser man till förädlingsvärdet är Luxemburgs jordbruk det näst minsta i unionen efter Malta. Det luxemburgska landskapet domineras till en förhållandevis stor del av jordbruksmark. I ett land på ca 2 586 km2 finns knappt 131 000 hektar jordbruksmark, vilket är så mycket som halva landytan.

De 2 300 jordbruksföretagen i fokuserar sin odling på spannmål och foderväxter, precis på samma sätt som i Sverige. En bättre tillgång på betesmark, satt i relation till åkerareal och landyta gör det möjligt med en ganska omfattande djurhållning. Nötkreatur och svin är de två djurslag som främst fokuseras på. Jordbruksföretagen i Luxemburg har även ett betydligt större förädlingsvärde per jordbruksföretag än Sverige.

Den lilla storleken till trots besitter Luxemburg en avsevärd betydelse i att det var en av de grundande medlemmarna i Europeiska unionen. Det lilla landet är ett av några få viktiga administrativa centra. Här finns Europadomstolen, Europeiska revisionsrätten och inte minst EU:s statistikmyndighet, Eurostat. Eftersom vi har nämnt just detta, för unionens administration, mycket vitala organ ett flertal gånger så kan det vara läge för en snabb genomlysning av organisationen.

Eurostats föregångare inrättades år 1958 när den Europeiska Gemenskapen (EG) bildades. Tidigare hade det funnits en statistikdivision inom den europeiska kol- och stålunionen, som till viss del kan ses som det första ursprunget till Eurostat. Året därpå, 1959, fick organisationen sitt nuvarande namn och gav även ut sin första publikation, givetvis om jordbruksstatistik. Eurostat fortsatte att utvecklas allt eftersom unionen i stort växte fram till den organisation man har idag. Den statistik som produceras är mer eller mindre helt offentlig på makronivå, och är tillgänglig via Eurostats hemsida som är uppbyggd på samma sätt som andra öppna informationsdatabaser, som Wikipedia. Mikrodata, som kan användas för att identifiera enskilda enheter i statistikurvalet, är strängt konfidentiell och lämnas endast ut till av EU godkända forskningsprojekt.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Luxemburg

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s