De allra största mjölkföretagen ökar mest

Antalet mjölkföretag i Sverige är för första gången sedan vi började ta fram jordbruksstatistik färre än 5 000.  I tabell 8 i det statistiska meddelande vi just publicerar visar vi att antalet företag sjunker i de mindre besättningsstorlekarna. Det är endast i de två största storleksgrupperna, gruppen 75-100 mjölkkor per företag och gruppen 100 mjölkkor och däröver, som antalet företag ökar. Gruppen med en besättning om 100 mjölkkor eller fler ökar mest. 

Vi har därför gjort en specialbearbetning där vi fördelat de företag som har 100 mjölkkor eller fler i tre grupper. Bearbet-ningen visar att det framförallt är i gruppen med de allra största företagen som antalet företag ökar.  68 000 kor dvs cirka 20 procent av de 348 000 mjölkkor som fanns i Sverige juni 2012 fanns i besättningar där antalet mjölkkor var 200 eller fler. Det är en kraftig ökning från år 2010 då andelen mjölkkor i gruppen var 15 %.

Vi har också tittat på utvecklingen av besättningarnas storlek de senaste 30 åren. År 2012 hade två av tio företag 100 kor eller fler. Hälften av mjölkkorna fanns besättningar hos dessa företag.

Av diagrammet nedan framgår också att bara två av tio företag hade 25 kor eller fler år 1982.  Knappt hälften av mjölkkorna fanns i dessa besättningar . Ungefär en tredjedel av företagen hade färre än tio kor. Antalet företag var drygt 40 000 i början av 1980-talet. Antalet har sedan halverats varje 10-årsperiod, fram till de knappa 5 000 vi kan räkna år 2012.  

Hans Rosling som presenterar statistik på ett intresseväckande sätt brukar säga, när han presenterar siffror om välfärd och utveckling, att vi tankemässigt inte hänger med i vad som händer i världen. Vi tror att världen fortfarande ser ut på samma sätt som när vi gick i skolan. Det är en tanke att ta till sig också när det gäller mjölkföretag. För även om vi kanske inte ser Astrids Lindgrens Katthult framför oss när vi tänker på en mjölkgård så har nog många av oss inte riktigt hängt med till att förstå hur företagen ser ut idag.  

Studerar vi vilka grupper av mjölkföretag som har minskat respektive ökat sitt djurantal, blir bilden återigen att det är de litet större företagen som har ökat sitt mjölkkoantal, medan de mindre företagen minskar det. 

Till slut kan jag inte låta bli att visa den karta vi gjort över besättningstorlekar uppdelad efter län. Den genomsnittliga besättningsstorleken för företag med mjölkkor var 70 kor år 2012. I kartan kan man se att besättningsstorleken är störst i Kalmar län och i Hallands län, medan de är minst i de nordliga länen.

Av statistiken kan man också se antalet mjölkkor per län. Västmanlands län är det enda län där antalet mjölkföretag ökar något från 52 företag år 2011 till 63 företag år 2012.

Detta har handlat om mjölkföretag men i publikationen finns också statistik för den som är intresserad av får, svin och höns.  //Anders Grönvall

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur, Registerbearbetningar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s