Tema EU: Finland

Finland, landet med det tusen sjöarna har en jordbrukssektor som inte oväntat är ganska lik vår egen, både vad gäller struktur och omfattning.

Den finska åkerarealen som år 2007 var ca 380 000 hektar mindre än vår egen, uppodlas mestadels med spannmål och foderväxter. Just år 2010 märks ett större fokus på odling av korn och havre, vilket till del troligtvis beror på att omfattningen på den finska betesmarken är begränsad till endast ungefär 40 000 hektar. Rent generellt håller de finska jordbruksföretagen färre djur vilket är tydligt både när man ser till antalet djur, framförallt nötkreatur och får, men även att antalet husdjursenheter. Det antalet är 35 % mindre i på andra sidan Östersjön.

Trots det lägre djurantalet och den mindre åkerarealen finns det ett antal nyckeltal som pekar på den förhållandevis höga intensiteten i det finska jordbruket. De ca 68 000 jordbruksföretagen (6 % färre än i Sverige), sysselsatte år 2007 över 72 000 fulltidsarbeten (drygt 11 % fler). Jordbrukets totala bidrag till landets BNP är i Finland 1 442 miljoner euro. Detta är nästan lika mycket som Sveriges 1 476 miljoner euro, trots jordbrukssektorns tidigare nämnda mindre omfattning.

Finland brukar ju som ni ju säkert vet kallas för ”De tusen sjöarnas land”. Detta ökar ju intresset för den just fisket som näring. De människor som arbetar inom denna sektor brukas ofta räknas samman med de sysselsatta i jordbruket i den bredare kategorin, jordbruk, skogsbruk, jakt och fiske. Att sätta den finska fiskeindustrin under lupp blir dessutom mycket lättare med hjälp av våra eminenta kollegor på den finska statistikmyndigheten som har en utomordentligt trevlig och lättnavigerad hemsida. De svenska siffrorna har producerats av vår egen Havs- och vattenmyndighet, men finns publicerade på SCB:s hemsida.

Den finska fångsten av fisk, samt värdet av denna, uppdelat på insjö- respektive havsfiske visas i tabellerna nedan.

Som ni ser dominerar fisket av siklöja stort inom insjöfisket. Man fick dock inte upp några enorma mängder löjrom år 2011, sett i jämförelse med svenska siffror från 2008. Fångsten av gös var större i Sverige, medan det mesta övriga visade på större siffror hos våra finska grannar. Den finska fångsten av signalkräftor är till exempel iögonfallande stor vid en jämförelse. Sammantaget är det uppenbart att just insjöfisket är betydligt större i Finland än i Sverige. Vid en sammanräkning av det finska insjö- och havsfisket kommer vi fram till ett totalt värde på ca 40,2 miljoner euro, där havsfisket står för en andel på ungefär 80 %. Havsfisket domineras av strömming och skarpsill, vilket ju fiskas i stor utsträckning även längs den svenska ostkusten. Jag hoppas att även ni drabbas av lusten att sitta i en eka och meta under någon av senhöstens vackra dagar! //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Finland

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s