Det har just kommit ut en rapport framtagen av LRF Konsult i samarbete med LRF och Jordbruksverket som som använder statistik för att ge en bild av i det svenska jordbrukets och jämfört med våra konkurrentländers, .
Av rapporten framgår t.ex. att de svenska mjölkföretagen utmärker sig genom en relativt god djurhälsa som ger en hög avkastning per ko och hög fodereffektivitet. Tillgången och priset på mark är också en styrka för de svenska mjölkföretagen. Till nackdelarna hör att kostnaderna för arbete, maskiner och byggnader generellt sett är relativt höga.
Det svenska djurmaterialet inom svensk nötköttsproduktion kännetecknas av hög genetisk kapacitet, god hållbarhet och ett mycket gott hälsoläge. Den höga andelen grovfoder ger bra möjligheter att minimera importen av proteinfodermedel och bidrar till en miljömässigt hållbar produktion. Det höga kostnadsläget försvårar dock möjligheterna att nå en ekonomisk hållbarhet vid dagens generella prisnivå.
Svensk grisproduktion präglas av en relativt hög produktionseffektivitet, med ett bra hälsoläge som bidrar till en god tillväxt på grisarna samt låga veterinär- och medicinkostnader. Miljöbelastningen är låg i och med god tillgång på spridningsareal. Svensk grisproduktion har högre byggnads- och arbetskostnader än många andra länder, vilka delvis kan kopplas till våra djurskyddskrav.
Generellt sett konkurrerar den svenska växtodlingen relativt bra på den internationella marknaden och ett normalår är Sverige nettoexportör av spannmål. Lönsamheten i svensk veteodling är ungefär samma som i andra länder i EU, för oljeväxtodlingar varierar det däremot beroende på var de odlas. //Ann-Marie Karlsson
Ping: Fyra av fem konsumenter tycker att svenska bönder tar fram råvaror av god kvalitet | Jordbruket i siffror