Rapport om grön konkurrenskraft

Det har just kommit ut en rapport  framtagen av LRF Konsult i samarbete med LRF och Jordbruksverket som som använder statistik för att ge en bild av  i det svenska jordbrukets och jämfört med våra konkurrentländers, .

Av rapporten framgår t.ex. att de svenska mjölkföretagen utmärker sig genom en relativt god djurhälsa som ger en hög avkastning per ko och hög fodereffektivitet. Tillgången och priset på mark är också en  styrka för de svenska mjölkföretagen. Till nackdelarna hör att kostnaderna för arbete, maskiner och byggnader generellt sett är relativt höga.

Det svenska djurmaterialet inom svensk nötköttsproduktion kännetecknas av hög genetisk kapacitet, god hållbarhet och ett mycket gott hälsoläge. Den höga andelen grovfoder ger bra möjligheter att minimera importen av proteinfodermedel och bidrar till en miljömässigt hållbar produktion. Det höga kostnadsläget försvårar dock möjligheterna att nå en ekonomisk hållbarhet vid dagens generella prisnivå.

Svensk grisproduktion präglas av en relativt hög produktionseffektivitet, med ett bra hälsoläge som bidrar till en god tillväxt på grisarna samt låga veterinär- och medicinkostnader. Miljöbelastningen är låg i och med god tillgång på spridningsareal. Svensk grisproduktion har högre byggnads- och arbetskostnader än många andra länder, vilka delvis kan kopplas till våra djurskyddskrav.

Generellt sett konkurrerar den svenska växtodlingen relativt bra på den internationella marknaden och ett normalår är Sverige nettoexportör av spannmål. Lönsamheten i svensk veteodling är ungefär samma som i andra länder i EU, för oljeväxtodlingar varierar det däremot beroende på var de odlas.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rapport om grön konkurrenskraft

  1. Ping: Fyra av fem konsumenter tycker att svenska bönder tar fram råvaror av god kvalitet | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s