Tema EU: Österrike

Idag reser vi upp i Alperna och tar oss en närmare titt på det österrikiska jordbruket. Här bland de snöklädda topparna och kulturens högborg i Wien finns en jordbrukssektor som är mer arbetsintensiv och mer inriktad på djurhållning jämfört med vår egen. Trots att man har ungefär halva den svenska åkerarealen sysselsätter jordbruket mer än dubbelt så stor arbetsstyrka.

De stora betesarealerna avslöjas framförallt genom att landet har ungefär lika stor total jordbruksareal som Sverige, dvs åker- och betesmark sammanräknat. Denna betesareal, som dominerar landskapet i filmer som Sound of Music, är en perfekt miljö för det stora antalet nötkreatur och svin som de österrikiska djurhållarna försörjer. Även en med europeiska mått mätt stor stam av getter finns i landet, ca 72 000, samt 16 miljoner höns vilket är dubbelt så många som i Sverige.  När det gäller markanvändningen ser man att fördelningen mellan grödorna är rätt lik den i Sverige. Den stora skillnaden kan man hitta om man gräver sig ned till enskilda grödgrupper, här med 2007 års data. Här ser vi att foderväxter upptar en betydligt större areal i Sverige.

Huvudstaden i Österrike heter som bekant Wien och har genom åren varit hem för en lång rad av berömda kulturpersonligheter. Det är dock den kulinariska aspekten av staden vi ska fokusera på, närmare bestämt Wienerschnitzeln. Maträtten tros ha sitt ursprung i den norditalienska rätten costoletta alla milanese, men har i wienarnas tappning blivit världskänd och anses idag vara Österrikes nationalrätt. Wienerschnitzeln tillagas traditionellt på kalvkött. Köttet bankas ut och saltas lätt, för att sedan paneras med mjölk, ägg och ströbröd. Därefter steker man det i smör eller olja och serverar med potatis och sallad samt den obligatoriska citronklyftan. Rätten avnjuts med fördel tillsammans med något av de många österrikiska ölerna, såsom Gösser och Stiegl. Med anledning av det höga priset på kalvkött, tillagas ibland rätten på fläskkött. Det har då fastslagits av de kulinariska kommittéerna i Tyskland och Österrike att rätten endast får kallas Wienerschnitzel om den tillagas på kalv. Är det fläskkött i rätten är det istället namnen ”Schnitzel Wiener Art” or ”Wiener Schnitzel vom Schwein”. Man kan därför förhoppningsvis vara säker på att det är den rätta varan man får på tallriken när man besöker alplandet. Smaklig måltid!

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Österrike

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s