Svenska växthus allt grönare.

Om du köper en svensk gurka, tomat eller prydnadsväxt, är chansen stor att den kommer från ett av våra omkring 650 svenska växthusföretag. Svensk växthusodling är av naturliga skäl – som just denna årstid börjar göra sig påminda – ganska energikrävande. För tio år sedan förbrukade svenska växthus över 1200 GWh per år. Till på köpet handlade det om rätt smutsig energi, eftersom över tre fjärdedelar kom från eldning av olja och naturgas, vilket ledde till relativt stora nettoutsläpp av koldioxid.

Sedan dess har mycket hänt. I en rykande färsk rapport som beskriver energianvändningen i svenska växthus mellan åren 2002 och 2011, framträder bilden av en bransch som kommit långt inom energieffektivisering och omställning till förnybara bränslen.

Till att börja med har växthusens årliga energiförbrukning sjunkit till närapå hälften, en minskning som motsvarar all el- och fjärrvärmeenergi som förbrukas under ett år i Oxelösund, Flen, Katrineholm och Strängnäs tillsammans. Totalt sett innebär det att energiåtgången har sjunkit från en nivå på 371 kWh per kvadratmeter år 2002, till relativt blygsamma 215 kWh per kvadratmeter under förra året.

Samtidigt har användningen av fossila bränslen sjunkit dramatiskt, och utgjorde förra året 43 procent, istället för de 77 procent vi såg 2002. Parallellt med den successiva utfasningen av fossila bränslen, syns en kraftig ökning av andelen förnybara bränslen, som flis och pellets. För tio år sedan stod biobränslena för blygsamma 5 procent av energi-förbrukningen. Förra året stod de för 37 procent, och sedan 2011 utgör flisbränslen den viktigaste bränsletypen för svenska växthus.

De dramatiska förändringarna har givetvis konsekvenser för den svenska växthusodlingens påverkan på klimatet. I en rapport som gjordes redan år 2008 av  konsultbolaget Cascada  uppskattades tomater från biobränslevärmda svenska växthus matcha spanska tomater med avseende på mängden utsläppt koldioxid per tomat. Och i en motsvarande jämförelse med tomater odlade i holländska eller danska växthus, stod sig svenska växthustomater mycket starka, med mindre än en tredjedel så stora koldioxidutsläpp. Sedan dess har energiförbrukningen i svenska växthus sjunkit ytterligare, och dessutom ökat inslaget förnybara bränslen.

Som sagt, det tycks som om växthusbranschen har kommit ganska långt under det gångna decenniet. //Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Trädgård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s