Odlingen av oljeväxter var som störst under 1970-1980 talen

I morgon publiceras preliminära siffror för skörden av spannmål och oljeväxter år 2012. Det kan därför vara på sin plats att ge en liten översikt av odlingen i Sverige de senaste 60 åren. Vi har tidigare visat utvecklingen för spannmålsodlingen och nu är det oljeväxternas tur.

Oljeväxter började odlas i Sverige i nämnvärd omfattning under 1940-talet.  Odlingen var som störst under 1970-1980 talen, då odlingen varierade mellan 150- och 170 tusen hektar. Totalskörden av oljeväxter nådde en topp åren 1989-90 då den uppgick till 0,38 miljoner ton.  Den nationella jordbrukspolitiken var under denna period inriktad på att täcka det svenska behovet av vegetabilisk olja och proteinfoder.

Genom 1990-års livsmedelspolitiska beslut och strax därefter planeringen för ett EU-inträde 1995 kom beredskapsmålen att minska i betydelse. Den minskade produktionen under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet kan förklaras med att lönsamhet för att odla spannmål blev bättre i jämförelse med att odla oljeväxter. (Priserna för oljeväxter var låga på världsmarknaden och det ekonomiska stödet blev också lägre i relation till annan odling) Mot bakgrund av högre priser under 2000-talet har odlingen åter visat en viss uppåtgående trend. 

Odlingen har framförallt förekommit i slättbygderna i Götaland och Svealand. I skogs-bygderna har odlingen varit marginell. Ett år som står ut är liten odling och låg skörd av höstrybs år 1981. Övervintringen var mycket dålig och ledde till att ungefär 61 procent av den areal som såddes på hösten fick plöjas upp. Dessutom blev som ni kan se i diagrammet skörden på den lilla del av arealen som blev kvar usel. Från lokal nivå rapporterades kyla, regn och frost som orsaken till den låga skörden av höstoljeväxter.

Avkastningen per hektar har varit svagt ökande sedan år 1965. Sedan slutet av 1990-talet har dock höstraps uppvisat en allt snabbare ökningstakt och skillnaden i skördenivå jämfört med de övriga raps- och rybsgrödorna har efterhand blivit större. Om du vill göra egna diagram så finns siffrorna lätt tillgängliga i vår databas. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer, Skörd och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Odlingen av oljeväxter var som störst under 1970-1980 talen

  1. Ping: 2012 års skörd per hektar av höstraps – den högsta någonsin på riksnivå. | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Odlingen av raps och rybs har ökat mest i Skåne | Jordbruket i siffror

  3. Ping: Skördeprognosen för år 2013 är här | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s