2012 års skörd per hektar av höstraps – den högsta någonsin på riksnivå.

Hektarskörden av höstraps har preliminärt beräknats till 3 750 kg/ha år 2012, vilket är den högsta skörd som hittills redovisats på riksnivå. Totalskörden av raps och rybs beräknas till 325 400 ton, vilket är 30 % mer än förra årets resultat och den högsta totalskörden på 19 år.

Den totala spannmålsskörden blev däremot lägre än tidigare prognoser.  Grödorna utvecklades väl i det svala och regniga sommarvädret, men regnandet fortsatte även under hösten när det var dags för skörd. Skörden har preliminärt beräknats till 5,1 miljoner ton år 2012, vilket dock är en ökning med 10 % jämfört med år 2011. Mycket mer detaljer finns i det spännande statistiska meddelandet som ni kan läsa här.  Utvecklingen för grödorna sedan år 1965 beskrivs i det förra blogginlägget. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s