Tema EU: Kroatien

Den 30 juni 2013 har vi uppdaterat med litet färskare siffror här.

Efter att nu ha besökt samtliga länder i unionen, inleder vi med detta inlägg en liten exkursion utanför den familjära gemensamma marknaden. Första land av fem som vi kommer att besöka är Kroatien. Landet är det nästkommande som ska ansluta sig till unionen, något som är planerat att hända den 1 juli 2013.

På grund av att landet inte är unionsmedlem är tillgången på statistik något sämre. I FAO:s siffror för länderna i Europa kan man dock hitta arealer av de stora grödorna, tillsammans med siffror för djurhållningen i landet.

I tabellen utmärker sig framförallt den stora arealen majs, vilken är Kroatiens mest utbrett odlade gröda. Vi ser även en hel del veteodling, men en i förhållande till Sverige liten areal av korn och havre. Det sistnämnda hänger troligen samman med en god tillgång på betesmark av olika slag, vilket försörjer husdjuren med mat. Bland just djuren märks en tonvikt på de mindre klövdjuren. Det finns gott om svin, får och getter, men förhållandevis få nötkreatur. Även hästarna är förhållandevis få i ett land som är ca en åttondel av Sveriges storlek, men med ungefär hälften så stor befolkning.

När det gäller sysselsättningen inom den kroatiska jordbrukssektorn svarar den för en ganska liten del av den totalen i landet. Strax under 5 % (ca 30 % kvinnor) av den förvärvsarbetande befolkningen i Kroatien arbetar i den gröna näringen.

Kroatien har med sin långa medelhavskust, mycket goda förutsättningar för en blomstrande turistindustri. Detta märks framförallt i de gamla fiskebyar som idag blivit stora turiststäder, exempelvis Dubrovnik och Split. Vi tycker dock att det är betydligt trevligare med vidsträckta spannmålsfält, än långa sandstränder. Därför ska vi ta en liten titt på den kroatiska jordbruksturismen, agriturism med ett annat ord. I landets nordvästra hörn finns regionen Istrien. Området erövrades av romarna redan år 177 f.Kr. och har sedan dess influerats inflyttade venetianer och slaver. I denna underbara landsbygdsmiljö, fylld av historia, kan man alltså bo på en helt vanlig gård. För jordbruksföretagen blir detta en viktig inkomstkälla, samtidigt som de får en unik möjlighet att visa upp sin produktion. På Istriens officiella turisthemsida finns det en uppsjö av olika produktionsinriktningar, allt från husdjur till vin. Priserna är synnerligen överkomliga, särskilt när man väger in de rapporter som skvallrar om stor kroatisk gästfrihet. När nu vintermörkret smyger sig på kan det vara läge att drömma sig bort till en grönskande vingård under en gassande sol. //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Internationellt, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tema EU: Kroatien

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

  2. Ping: Kroatien EU:s 28 medlemsland | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s