Tema EU: Island

Det är dags att ta andra steget utanför EU:s gränser och besöka Island. På den karga ön ute i Atlanten är jordbruk kanske inte den allra mest utbredda av näringsgrenar. Detta märks också om man tittar till de siffror för landet som redovisas i Jordbruksstatistisk Årsbok. Endast en gröda av de som listas odlas i så stor utsträckning att den noteras i tabellen, 712 hektar potatis. Skörden från denna potatisodling uppgick år 2010 till 12 500 ton, vilket ger en hektarskörd på ca 18 000 kg/ha (att jämföra med ca 30 000 kg/ha i Sverige).

Det är istället djurhållningen som är den utmärkande faktorn i den isländska jordbruksindustrin. Ett stort antal får finns på ön, nästan lika många som i Sverige. Dessutom är ön hemvist till den världsberömda islandshästen vilket märks tydligt i antalet hästar, 77 183.

Islandshästen är känd för att vara långlivad och tålig. De härdas i det karga klimatet på ön och föds till viss del upp i stora halvvilda flockar som själva får finna föda och klara överlevnaden. Hästens lugna temperament gör den till en utmärkt arbets- och ridhäst, särskilt vid exempelvis turridning. Vidare är islandshästen speciell i avseendet att den har två extragångarter, tölt och passgång, som hästar normalt inte har. Av dessa två är tölten den mest utmärkande, en typ av snabb skritt där hästen har tre ben i luften och ett i marken, tvärtemot vanlig skritt. Detta gör att gången blir jämnare, vilket är behagligt för ryttaren. De första hästarna kom till ön under 800-talet med vikingarna som koloniserade ön. Rasen utvecklades sedan förhållandevis isolerat från andra arter, viket gav ett mycket starkt skydd mot sjukdomar. Redan år 930 införde Alltinget, världens äldsta parlament, importförbud för hästar till Island och än idag gäller den strikta regeln att en häst som har lämnat ön inte får återvända. Detta har medfört att islandshästen är den mest renrasiga hästen i världen. //Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tema EU: Island

 1. Jeanette Thelander skriver:

  Hej – och tack för intressanta siffror!

  Jag blev dock lite förundrad när jag läste om antalet djur och jämförelsen med Sverige. 77000 hästar på Island låter måhända rimligt, men enligt tabellen skulle motsvarande siffra för Sverige bara vara 95000. Det låter väldigt lite, den siffra som annars brukar förekomma t.ex. från ridsportsförbundet och även från Jordbruksverket brukar vara betydligt högre. Cirka 300000-350000 hästar är en uppskattning som brukar florera. Är den helt felaktig? Ser fram emot en lösning på mysteriet :-).

  Vänliga hälsningar, /Jeanette Thelander

  Jeanette Thelander Ordsmedjans förlag & skrivbyrå Spångatan 1 280 23 Hästveda Tel: 0708-11 28 16 E-post: jeanette@ordsmedjan.dk http://www.ordsmedjan.dk Jordbruket i siffror skrev 2012-11-26 07:38: > WordPress.com > jordbruketisiffror posted: ”Det är dags att ta andra steget utanför > EU:s gränser och besöka Island. På den karga ön ute i Atlanten är > jordbruk kanske inte den allra mest utbredda av näringsgrenar. Detta > märks också om man tittar till de siffror för landet som redovisas i ” >

 2. Zola Runsten skriver:

  Hej.
  Bra skrivet om Island, men jag är nyfiken på vart du fått dina siffror ifrån? Om jag skulle tolka dina siffror betyder det att det bara fanns 95.000 hästar i Sverige. Vilket är en väldig underestimerad siffra 2010, eftersom det finns 360.000 hästar i Sverige. Då undrar man ju lite var de andra siffrorna kommer ifrån, då jag vet att hästar i Sverige börjar knappa in på antalet kossor i Sverige.
  Antalet hästar på Island kan nog vara närmare sanningen dock.

 3. Enligt FAO:s statistik var antalet hästar i Sverige 95 000 år 2010, men enligt vår struktur- respektive hästundersökning, båda avseende år 2010, fanns det ca 117 000 hästar på jordbruksföretag respektive 362 700 hästar totalt i Sverige.

 4. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s