Jordbruksstöd och landsbygdsstöd i EU

EU:s budget har figurerat flitigt på nyheterna den senaste tiden. Omfattningen av stödet till jordbruk och landsbygd har redovisats. Vi är därför många nu som vet att i budgeten år 2013 så uppgick de två posterna till 42 % av EU:s budget. EU-kommissionen har en sida där man också kan se till vilka länder pengarna för de olika åtgärderna har gått tidigare år.

En sammanställning visar att den största andelen av jordbruks- och landsbygdsstödet, 17 %, har lämnats till Frankrike. För att få en uppfattning om stödets storlek i förhållande till näringens behövs något att jämföra med. Jag har valt att på motsvarande sätt som för stödet titta på de olika medlemsländernas andel av årsarbetstid, totala intäkter och areal jordbruksmark. Denna jämförelse visar t.ex. att 18 % av de totala intäkterna från jordbruk och 16 % av EU:s jordbruksmark finns i Frankrike. Frankrike hade dock endast 8 % av den totala arbetstiden. Länder som sticker ut är t.ex. Rumänen. 3 % av stödet betalas ut till Rumänien, samtidigt som Rumäniens jordbrukare arbetar 15 % av den totala arbetstiden i EU. Motsatsen finns t.ex. i Nederländerna.

I ett tidigare blogginlägg har vi, med hjälp av statistik från OECD, jämfört stödnivåerna i EU med stödnivåerna i andra länder i världen.

På sidan finns för övrigt också en sektion om myter och fakta om EU. Där slår man fast att det är en myt att den största budgetposten är jordbruk. Samtidigt försvarar EU-kommissionen storleken på budgetposten livligare än de flesta svenska politiker och debattörer gör. Kommissionen skriver att jordbruk är nästan det enda området där både politik och finansiering är gemensam i EU. De menar därför att postens storlek är fullständigt rimlig, eftersom pengar för stöd till jordbruket inte är en kostnadspost i medlemsländernas nationella budgetar.  //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Detta inlägg publicerades i Ekonomi, Internationellt och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jordbruksstöd och landsbygdsstöd i EU

  1. laban skriver:

    På sidan om ”myter och fakta”, var ”faktadelen” skriven av en stor komiker.

  2. Pingback: Jordbruksstöd och landsbygdsstöd i EU och Sverige | Jordbruket i siffror

  3. Pingback: 10 i topp mest lästa inlägg under 2013. Plats nr 10: Stöd till jordbruket | Jordbruket i siffror

  4. Pingback: Stöd och ersättningar till jordbruket | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s