Den totala spannmålsskörden i Finland lika stor som förra året 3,7 miljarder kilo

Vår systerproducent av statistik i Finland Tike har idag publicerat preliminära uppgifter om skördens storlek i Finland. Statistiken är lättillgänglig eftersom såväl tabeller, pressmeddelande som förklarande text finns på svenska. I motsats till Sverige minskade skörden av oljeväxter medan skörden av spannmål var lika stor som förra året.

  • Totalskörden av spannmål 2012, 3,7 miljarder kilo, är lika stor som 2011. Tike publicerar också uppgifter om spannmålens kvalitet och i samtliga spannmålsslag var proteinhalten 2012 lägre än genomsnittet.
  • Odlingsarealen för rybs minskade med en tredjedel från året före och dessutom förstördes cirka en femtedel av arealen. Den totala rybsproduktionen minskade från cirka 90 miljoner kilo till 50 miljoner kilo. Den totala rapsproduktionen minskade från cirka 25 miljoner kilo till 24 miljoner kilo.
  • Den totala skörden av sockerbetor minskade med 37 procent från 2011 och uppgår till cirka 420 miljoner kilo.

Tike publicerar också redan nu preliminära uppgifter om potatisskördens storlek. I Sverige kommer dessa siffror i början av december. Siffrorna från Finland visar att potatisskörden uppgår till cirka 470 miljoner kilo och är den sämsta på över 30 år. Anledningarna är den krympta odlingsarealen, de stora skördeskadorna och de dåliga hektarskördarna. Sammantaget beräknas potatisskörden minska med 30 procent jämfört med förra året.

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Internationellt, Skörd. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den totala spannmålsskörden i Finland lika stor som förra året 3,7 miljarder kilo

  1. Ping: Skörden av matpotatis år 2012 5 % mindre än år 2011 | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s