Regn ledde till minskad höstsådd areal av spannmål

Det visar det statistiska meddelande om höstsådda arealer som publiceras idag. Höstsådden av spannmål utgörs av 221 700 ha höstvete, 24 900 ha höstråg, 12 500 ha höstkorn och 20 700 ha rågvete, vilket totalt ger 279 800 ha spannmål. På riksnivå är arealen av den vanligaste grödan, höstvete, i år 23 % mindre än 2011 års areal. Exempel på län med kraftigt minskad höstveteareal jämfört med tidigare år är Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Hallands, Västra Götalands, Värmlands och Västmanlands län. Endast i de sydligaste delarna av landet medgav vädret höstsådd av mera normal omfattning. Höstvetesådden har nu två år i rad begränsats av för mycket regn under sensommaren och hösten.

Sådden av höstraps blev i år 80 200 hektar. Det är en ökning med 29 % jämfört med förra året och en ökning med 19 % jämfört med femårsgenomsnittet. Grödan odlas huvudsakligen i Skåne, där förutsättningarna för höstsådd var mer gynnsamma än i mellansverige. //Ann-Marie Karlsson

Figur

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Arealer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s