2012 års skörd av matpotatis minskade med 5 %

potatisDen svenska skörden av matpotatis beräknas till 552 400 ton. Det är 5 procent mindre än 2011 års slutliga totalskörd. Fyra län dominerar matpotatisodlingen: Skåne, Västra Götalands, Hallands och Öster-götlands län. Odlingen av stärkelsepotatis minskar samtidigt som hektarskörden var i nivå med tidigare år. Det resulterar i att den totala skörden av stärkelsepotatis uppgår till 255 800 ton, en minskning med drygt 14 procent jämfört med 2011. Totalskörden har dock minskt mindre i Sverige jämfört med  Finland där potatiskörden minskat med 30 % jämfört med förra året. I Europa beräknas potatisskörden enligt ATL  minska med 17 %.

Jordbrukarna gjorde i matpotatisundersökningen också  en bedömning om huruvida olika kvalitetsegenskaper förekom i större utsträckning än normalt. För 2012 års skörd uppgav 20 % av brukarna att små knölar förekom i större utsträckning än normalt, en ökning med 4 procentenheter jämfört med föregående år. Uppemot 15 % av brukarna angav att rötskador förekom i större utsträckning än normalt, men det var en minskning gentemot föregående år med 12 procentenheter. Små knölar, rostringar, mekaniska skador och frost rapporterades förekomma i större utsträckning än föregående år.

I undersökningen om potatis för stärkelse gjordes endast en bedömning om rötskadade knölar förekom i större utsträckning än normalt. Där angav 97 % av odlarna att rötskadade knölar inte förekom i större utsträckning än normalt. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s