Jordbrukets produktionsvärde beräknas öka med 1 % under år 2012

En förhållandevis bra spannmålsskörd, trots besvärliga skördeförhållanden på sina håll, och förväntade höga spannmålspriser bidrar till att intäkterna från vegetabilieproduktionen uppskattas öka med 7 procent under 2012 jämfört med föregående år. Samtidigt bidrar främst sjunkande avräkningspriser på mjölk till att intäkterna för animalieproduktionen uppskattas minska med 5 procent. Sammantaget innebär det att jordbrukssektorns totala produktionsvärde uppskattas öka med drygt 1 procent under 2012.

De höga spannmålspriserna slår tillbaka på jordbrukets resultat genom ökade foderkostnader.  Kronans förstärkning i år att ersättningsnivån för gårdsstödet sjunker och totalt uppskattas ersättningarna minska med närmare 500 miljoner kronor. Det innebär att driftsöverskottets netto, som ska täcka kostnader för arrende, räntor, eget arbete och eget kapital, minska med cirka 1 procent. På plussidan återfinns dock sjunkande räntekostnader vilket gör att företagsinkomsten, som ska täcka eget arbete och kapital, uppskattas öka med omkring 1,5 procent.

På onsdag publicerar Eurostat motsvarande prognos för samtliga länder i EU. Så om två dgar kan vi jämföra utvecklingen i Sverig med resten av EU. //Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s