Höga hektarskördar av höstsådda spannmålsgrödor år 2012

Den milda vintern gynnade de höstsådda grödorna som överlag har gett höga skördenivåer. Höstvete är efter vårkorn vår vanligaste spannmålsgröda. På riksnivå beräknas hektarskörden av höstvete till 6 830 kg per hektar, vilket är den högsta som redovisats för landet som helhet. Ett diagram som jämför hektarskörden år 2012 med genomsnittet de senaste fem åren finns i det statistiska meddelandet. På riksnivå beräknas hektarskörden av vårkorn till 4 550 kg per hektar. Det är någotskord högre än genomsnittskörden för de fem senaste åren som för hela riket var 4 298 kg per hektar.  

Hektarskördarna för vårkorn skiljer sig åt mellan olika delar av landet. Skördarna har varit högre än genomsnittet för de fem senaste åren  framförallt på Gotland och i Kalmar län medan de varit betydligt lätre i norra Sverige, vilket tablån till höger visar.

Stora obärgade arealer i norrland. 

På riksnivå beräknas de helt obärgade arealerna av spannmål motsvara 3,2 % av den totala spannmålsarealen. Den obärgade spannmålsarealen uppgår till nästan 32 000 hektar, vilket är ungefär tre gånger mer än vad som är normalt. I Västernorrlands obärgad arealoch Norrbottens län blev 44 respektive 45 % av spannmålsarealen obärgad. I Jämtlands och Västerbottens län är andelen obärgad spannmålsareal 32 respektive 29 %. I Gävleborgs län är motsvarande andel nästan 14 %. Även i Värmlands, Jönköpings och Uppsala län har stora andelar av spannmålsarealerna lämnats obärgade.

Andelen obärgade arealer av vårkorn redovisas i diagrammet till vänster. Diagrammet visar att andelen obärgad areal var drygt 40 % av den totala arealen i Västerbottens län och i Norrbottens lån

//Ann-Marie Karlsson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Skörd. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s