Att hålla landskapet öppet viktigt för fårföretagarna

Antalet fårföretag och antalet får har ökat de senaste åren. Vi har därför just gett ut en statistikrapport med pressmedelande om fårnäringen.. Ett diagram över utvecklingen av antalet får visas nedan.Namnlös

På statistikenheten blev vi nyfikna på varför just antalet fårföretag ökar när t.ex. antalet mjölkföretag och köttföretag minskar. I samband med årets djurräkning passade vi därför på att ställa några extra frågor till de företagare som vi ringde upp för att få in uppgifterna om antalet djur.

Vi frågade ”Vad är det som gör att du bedriver fårskötsel?”

För att svara  på frågan fick företagarna välja mellan par av alternativ. Att hålla landskapet öppet och möjligheten att arbeta med djur var viktigare än det ekonomiska utbytet. I valet mellan att hålla landskapet öppet och att arbeta med djur visade sig att landskapet är viktigast. Tillgången till mark var också det som flest företag lyfte fram som bestämmande för om de planerade att öka eller minska antalet får. Öppna marker är alltså viktiga för fårföretagarna.

skord

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Husdjur och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Att hålla landskapet öppet viktigt för fårföretagarna

  1. Ping: Ullslöseriet – knappt 15 % av den svenska ullen används | Gröna trådar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s