Tema EU: Schweiz

Mitt i Europa, inneslutet i den Europeiska unionen, ligger en av kontinentens mindre jordbruksnationer, Schweiz. Här i direktdemokratins exempelland medför den bergiga terrängen att tillgången på åkermark är förhållandevis dålig. År 2007 hade brukade drygt 400 000 hektar, som tillsammans med betesmark, gjorde runt en miljon hektar jordbruksmark tillgänglig för de schweiziska jordbrukarna. Just betesmarken har en viktig roll i jordbruket som främst är inriktat på djurhållning.

Nyckeltal Schweiz

Trots den ringa storleken finns i Schweiz fler nötkreatur, svin, getter och höns än i Sverige. Dessutom bör sägas att det större antalet hästar som finns i vårt land snarare beror på att detta djur numer snarare är ett djur kopplat till ridsport än ett faktiskt lantbruksdjur. Den utbredda djurhållningen gör att Schweiz hade ett större totalt förädlingsvärde i sitt jordbruk än vi hade i Sverige år 2007. Schweiz flagga

Nu när vi är här i det ett av de två rödvita alpländerna, kan man fråga sig vilken rolig aspekt av den schweiziska jordbrukssektorn vi kan tänkas dyka ned i. Uppstår det kanske ett hål i fantasin?? Ja, men sådana finns det ju gott om i en av Schweiz allra främsta delikatesser, Schweizerost.

Schweizerosten är en fast ost med elastisk konsistens och hög fetthalt. Egentligen är uttrycket schweizerost mest ett generiskt namn för ostar som liknar schweizisk Emmentalost. Denna ost kan kännas igen på de så kallade ögonen, vilka bildas då bubblor av koldioxid tillkommer under tillverkningsprocessen. Förr i tiden pressades ostarna ihop för att undvika att bubblor bildades, då dessa ansågs vara orenheter i osten. Numer är dock ögonen ett av de främsta kännetecknen vid sidan av Emmentalostens milda smak. Storleken på ostens ögon är även en ledtråd till styrkan i ostens smak, eftersom längre fermentering leder till mer smak men även större hål.Schweizerost Då mycket stora hål orsakar problem med att osten faller sönder har regler införts för hur stora ögonen får vara om osten ska kunna få den högsta kvalitetsklassificeringen. Den ursprungliga schweiziska Emmentalosten skyddas sedan år 2000 av ursprungsmärkningen AOC. Osten måste då lagras i minst 4 månader, men lagras ofta längre. För den högsta kvalitetsmärknigen, ”Premier Cru”, krävs en lagringstid på minst 14 månader.

//Markus Nyemad

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta, Konsumtion, Tema: EU och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tema EU: Schweiz

  1. Ping: Jordbrukets bidrag till BNP i EU är högst i Rumänien och lägst i Luxemburg | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s