Se landet en julresa från Virestad till Överluleå

För knapp ett år sedan lade vi ut socken/församlingsstatistik i den historiska delen av vårNamnlös databas.  I sockenstatistiken kan man följa jordbrukets utveckling under 1900-talet i sin egen hembygd.  För ett år sedan skrev jag om min hemsocken Hultsjö och under jul- och nyårs-helgen tar mina kollegor på statatistikenhet-en tillsammans med vår chefsekonom Harald Svensson och vår avdelningschef Gabriella Cahlin chansen att personligt berätta om en socken/ församling de var och en känner litet extra för. Eftersom jag redan berättat om Hultsjö så passar jag  på att berätta om jordbruket i två socknar ni alla känner till Lönneberga och Vestra Vemmenhög.

I  Lönneberga socken fanns år 1907 ungefär fyra kor per lantbruk. Antalet oxar per företag var två och det fanns knappt en häst per lantbruk. Det innebär att familjen Svensson i Katthult hade en förhållandevis stor gård med sina två hästar, åtta kor, ett oxpar, tre grisar, tio får och femton höns. I hela socknen fanns 260 oxar att jämföra med antalet hästar som var 120. Det fanns 500 kor och totalt 1 060 hektar åker. År 2010 fanns bara hälften, 260 kor och 387 hektar åker, kvar i Lönneberga församling. 

I Nils Holgersson hemsocken, Västra Vemmenhög i södra Skåne, fanns 72 företag år 1907 och den genomsnittliga åkerarealen var 8 hektar per lantbruk. Antalet fjäderfä per lantbruk var runt 20. I socknen fanns inga oxar men väl runt två hästar per lantbruk. Nils Holgerssons gård var därmed mindre än genomsnittet. Familjen hade bara en häst och de blev tvungna att göra sig av med två av gårdens tre kor den sommaren som Nils reste runt Sverige. Västra Vemmenhög gick upp i Skivarps församling år 2002, men om man håller fast vid 2000 års församlingsindelning fanns nio företag kvar i Västra Vemmenhög år 2010.

I jul är det vår tur att följa i Nils spår och resa runt i  Sverige. Vi låter Gabriella sätta tonen och börjar med ett nedslag i Heda församling i Östergötland för att så småningom sluta vår resa i Virestad den sydligaste av de församlingar vi kommer att besöka. //Ann-Marie Karlsson Julbloggkarta2

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Allmänt, Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Se landet en julresa från Virestad till Överluleå

  1. Ping: Sockenstatistik, bilder av bygder | Se landet

  2. Ping: Är du nyfiken på antalet kor per län de senaste 100 åren… | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s