Djuren i Norrahammar

 Den 1 januari 2004 flyttade jag hemifrån och hamnade då i Norrahammar. Norrahammar är ett litet samhälle ca 9 km sydväst om Jönköping. Det är från början ett brukssamhälle. År 2010 bodde det 4958 personer i Norrahammar. Kända personer som kommer frånLena Norrahammar är bl. a. Stefan Liv som började sin hockeykarriär i Norrahammars hockeylag HC Dalen. Även artisten The Moniker (Daniel Carlsson) har sitt ursprung härifrån. Jag bor i den delen av Norra-hammar som heter Tallhöjden. Tallhöjden ligger utmed Hällstorpsvägen som går mellan Norrahammar och Råslätt. Utmed denna väg så sträcker det sig inte bara en del skog utan även härliga och kulliga betesmarker som är väldigt vackra både sommar- och vintertid. På dessa betesmarker ser jag dagligen kor under sommarhalvåret. Framförallt tycker jag det är så kul att se alla små söta kalvar som springer runt på dessa öppna marker. På bilden kan ni se markerna som jag passerar varje dag.

Hur har det då sett ut med djuren i detta lilla samhälle genom åren?

Lena1Det jag kan säga är att antalet nötkreatur har gått lite upp och ner. Antalet nötkreatur hade sin topp 1975 då det fanns drygt 900 st. Tio år senare hade antalet nötkreatur minskat med ca 10 %, från 914 st till 825 st.

Den största minskningen av antalet nötkreatur skedde mellan 1995 och 2010 då antalet minskade från drygt 800 st till drygt 620 st, en minskning på ca 23 %.

Lena12Antalet får och lamm utvecklades däremot tvärsemot trenden för nötkreatur och höns och har ökat i antal under de senaste 40 åren. De ökade från 6 st till 109 st vilket innebär att fåren och lammen var 18 gånger fler 1995 än 1951.

År 2010 hade Norrahammar en yta på 50428091 kvm, detta motsvarar ca 5043 hektar.Den totala jordbruksmarken var då 641 ha. Utav dessa 641 hektaren så var 134 hektar betesmark och resterande 507 hektaren åkermark. Jordbruksmarken var lite mer än en tiondel av Norrahammars yta, närmare bestämt ca 13 %. Betesmarken var ca 3 % och åkermarken ca 10 % av samhällets yta. I Norrahammar fanns detta år 16 st jordbruksföretag. Detta innebär att jordbruksföretagen i genomsnitt hade ca 40 hektar jordbruksmark var. 

 Jag önskar Er alla GOD JUL & GOTT NYTT ÅR.  //Lena Kernell

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Djuren i Norrahammar

  1. Ping: Inspirerande socknar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s