Tusentals hästar inackoderade på bodens regemente

Högt uppe i det vackra norr ligger Boden, en stad med en bitvis hektisk historia. Första gången Boden omnämndes i officiella sammanhang var under första delen av 1500-talet, då ”Bodebyn” hade sju hemman. Därefter följde en lång och antagligen ganska stillsam period fram till tiden omkring sekelskiftet 1900, då Boden hastigt omvandlades till såväl järnvägsknut som bas för försvaret av övre Norrland. Sedan dess är det väl knappast någon som tänker på Boden som ett jordbrukssamhälle.

Boden 1919

Men bortom befästningar, fort, bangårdar och vattenkraftverk, längs Luleå älvs kanter och insprängt i skogslandskapet breder åkrarna ut sig – faktiskt finns också byarna norra och södra Bredåker – och här och där betar också boskapen. Strax över 13 procent av Norrbottens åkerareal återfinns här, och på ägorna strövar över 1700 nötkreatur och mer än 900 får omkring. Och även om åkerarealen har varierat under 1900-talet, så finns lika mycket åkermark idag som det fanns 1886. Djuren, däremot, är inte längre lika många. I slutet av 1800-talet fanns det närmare 6500 nötkreatur och omkring 4000 får i Överluleå socken, som det då hette.

Kanske hade man förväntat sig att se tecken på militärens prominenta närvaro även i jordbruket. Under första hälften av 1900-talet var hästen viktig både som dragare och för kavalleriet, och tusentals hästar var inackorderade på Bodens regementen. Alla dessa hästar var i behov av foder – framför allt havre – och i garnisonen fanns också ett havremagasin med plats för över 1900 ton säd, som hindrades från att mögla eller antändas med hjälp av ett finurligt och avancerat system som flyttade runt säden mellan olika våningar och rum. Men av allt detta ser man få spår i jordbrukets verksamhet – havreproduktionen skiljde sig inte märkbart från övriga länet och uppgick inte till mer än 300 ton 1932. Fodret, såväl som människor och hästar i garnisonen, togs nog helt enkelt in från annat håll…//Jörgen Persson

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Fascinerande fakta och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tusentals hästar inackoderade på bodens regemente

  1. Ping: Inspirerande socknar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s