En söt resa från sjuttiotalet till nutid

I barndomen under 1970-talet tillbringades många semestrar på Öland. I minnetMonica återupplevs entusiasmen och spänningen hos en liten flicka som för första gången åker över den nybyggda bron som just då var Europas längsta. Andra minnesbilder handlar om sol, sandstränder, väderkvarnar och godis. Eftersom det var semester konsumerades det till den lilla flickans förtjusning ansenliga mängder godis.

Åren går och Ölandsbron är inte längre Europas längsta bro. Förändringar har också skett när det gäller konsumtionsvanorna.

Monica2Konsumtionen av godis, eller choklad- och konfektyrvaror som är benämningen i Jordbruks-verkets konsumtionsstatistik, har ökat från 9 kg per person och år 1975 till 15 kg per person och år 2010. Även om den totala sockerkonsum-tionen ter sig i stort oförändrad runt 40 kg per person och år så konsumerade Sveriges befolkning under 2000-talet betydligt mindre ”rent” socker såsom bit-, strö- och florsocker jämfört med under 1970-talet.

I Sverige framställs socker ur sockerbetor, dessa innehåller 16-18 % socker. Odlingen ärMonica2 koncentrerad till södra Sverige, däri-bland Öland. I tabellen redovisas arealer sockerbetor i hektar för hela Sverige, Kalmar län, Borgholm och Mörbylånga kommun samt utvalda socknar i respektive kommun.//Monica Eidstedt

Om jordbruketisiffror

Jordbruket i siffror är en blogg från Jordbruksverket. Här lyfter vi fram intessanta siffror och tipsar om statistik som kan ge en bakgrund till tidningarnas nyheter inom jordbruksområdet. Om du söker någon särskild statistik, kontakta oss gärna så ska vi gräva i vår statistikdatabas och se vad vi kan finna.
Det här inlägget postades i Konsumtion och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En söt resa från sjuttiotalet till nutid

  1. Ping: Inspirerande socknar | Jordbruket i siffror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s